Urare An Nou 2024

Achizitii publice: Modificari adoptate tacit de Senat privind achizitiile din domeniul energiei regenerabile

A fost adoptată tacit de Senat propunerea legislativă prin care companiile de stat nu vor mai fi obligate să aplice Legea Achizițiilor Publice Sectoriale pentru atribuirea contractelor de piese, echipamente, servicii destinate centralelor de producție energie electrică din surse regenerabile

Schimbarea ar urma să fie făcută în cadrul Legii nr.99/2016 și a fost propusă de Sebastian Burduja, ministrul Energiei, și Olivia-Diana Morar, din partea PNL.

Inițiatorii proiectului legislativ susțin că, prin aceste modificări, companiile cu capital majoritar sau integral de stat vor avea acces rapid la procurarea de piese și echipamente de schimb, la servicii de mentenanță de tip full services și diferite lucrări de reparații urgente, strict necesare unei funcționări în parametrii optimi a centralelor de producție energie electrică din surse regenerabile.

Astfel, dacă și Camera Deputaților, va vota acest proiect, Legea nr. 99/2016 nu va fi aplicabilă pentru atribuirea contractelor sectoriale de achiziții produse, servicii și lucrări care au ca obiect:

– achiziții de echipamente și piese de schimb pentru turbinele eoliene de la producătorii acestora, servicii de întreținere/mentenanță preventivă și corectivă, precum și execuția de lucrări, activități ce pot fi efectuate/executate doar de către producătorii turbinelor eoliene și care contribuie la securitate energetică a României, parte componentă a securității naționale

– orice altă achiziție de mijloc fix pentru operatori economici din sectorul energetic care deservesc infrastructurilor critice naționale și/sau care, prin activitatea desfășurată, contribuie la realizarea securității energetice a României, parte componentă a securității naționale.

Exceptarea se întemeiază pe necesitatea protejării intereselor esențiale ale securității naționale, așa cum este prevăzut în Directiva nr. 25 /2014 privind achizițiile publice. Această directivă prevede că anumite contracte pot fi exceptate de la regulile obișnuite de achiziție publică dacă protecția intereselor esențiale de securitate ale unui stat membru nu poate fi garantată prin alte măsuri mai puțin invazive.

În contextul turbinei eoliene, producătorii de turbine impun adesea utilizarea unor contracte standardizate care sunt guvernate de legi străine și protejate prin drepturi exclusive de proprietate intelectuală. Exceptarea acestor achiziții este justificată juridic prin necesitatea protejării intereselor naționale și a respectării drepturilor de proprietate intelectuală impuse de producători.

Din punct de vedere tehnic, turbinele eoliene reprezintă echipamente complexe, cu specificații tehnice predefinite și tehnologii brevetate, accesibile doar producătorilor lor. Aceste echipamente necesită întreținere specializată și utilizarea de piese de schimb specifice, pe care doar producătorii originali le pot furniza. Utilizarea echipamentelor si serviciilor de întreținere de la alți furnizori ar putea duce la incompatibilități tehnice și riscuri operaționale majore, cum ar fi autodistrugerea turbinelor sau excluderea din sistemul energetic național.

Exceptarea achizițiilor de echipamente și piese de schimb pentru turbinele eoliene de la legea privind achizițiile publice sectoriale este crucială pentru securitatea energetică a României, care reprezintă o componenta vitală a securității naționale.

Propunerea legislativă a fost trimisă la Cameră pentru dezbatere.

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 7/octombrie 2024

Revista Arena Constructiilor octombrie 2024

Sus