Piata tranzactiilor cu terenuri va fi antrenata in perioada urmatoare deopotriva de noi proiecte de anvergura in planurile dezvoltatorilor, precum si de oferta de loturile la pret redus. Daca pana acum dezvoltatorii de retail au dominat piata, incep sa reintre in joc dezvoltatorii de birouri si de proiecte rezidentiale mari, potrivit unui raport al companiei de consultanta imobiliara Colliers International.
Pentru 2014, activitatea de tranzactionare se va mentine in parametrii din 2013. Astfel, majoritatea achizitiilor vor continua sa fie mai degraba speculative. Atata timp cat vor exista banci si proprietari de terenuri cu presiunea de a vinde, piata va dispune de oferte bune. Oferta este de asteptat sa ramana considerabil mai mare in raport cu cererea, iar preturile vor ramane pe trend descendent si in acest an.
„2014 va oferi oportunitati bune de investitii pe piata de terenuri. Bancile, cea mai activa sursa de terenuri a anului trecut, au adoptat politici de pret mai agresive. Desi multe dintre ele au reusit sa atraga cumparatori si si-au curatat partial portofoliile, exista inca oportunitati bune pentru investitori. Perspectivele macroeconomice pozitive, apetitul crescut pentru investitii din partea unui numar tot mai mare de jucatori, alaturi de un numar redus de terenuri disponibile, vor conduce la stabilizarea preturilor pe termen mediu (1-2 ani)”, considera Sinziana Oprea, Senior Associate in departamentul de terenuri al Colliers International Romania.
Ca si in anii precedenti, existenta unui PUZ valabil va cantari foarte mult in decizia de cumparare a unui teren, mai ales in cazul dezvoltatorilor. Acestia sunt reticenti vizavi de achizitia de terenuri in lipsa unui PUZ aprobat, deoarece acest lucru se traduce prin intarzierea lucrarilor de constructii cu aproximativ 1-1,5 ani. Pe langa incertitudinea obtinerii autorizatiilor necesare, un proiect dezvoltat pe un astfel de teren implica riscuri mai mari vizavi de conditiile de piata la momentul livrarii sau vinderii/inchirierii proiectului (un orizont de timp mediu de 2-2,5 ani de la data achizitiei terenului), explica reprezentantul Colliers International.
In ultimii ani, volumul mediu de tranzactii cu terenuri construibile a inregistrat o usoara scadere, cu un numar din ce in ce mai mare de tranzactii incheiate sub nivelul de 3 milioane de euro. Daca in 2012 piata a cunoscut 3 tranzactii cu valoare de peste 20 de milioane fiecare, in 2013 a fost realizata o singura tranzactie care depaseste pragul de 15 milioane de euro: preluarea de catre Benevo Capital a fabricii Aversa (10 ha) in zona pietei Obor din Bucuresti, pentru suma de 17,3 mil euro. In consecinta, piata a fost dominata de tranzactii mici si mijlocii, incheiate sub pragul de 3 milioane de euro si care implica investitori oportunisti si retaileri de mici dimensiuni, potrivit raportului Colliers International.
Conform aceleiasi surse, anul trecut preturile terenurilor au inregistrat o scadere medie de 10-25% in comparatie cu 2012. Cu toate acestea, au existat si zone in care preturile au ramas constante, cum ar fi zonele centrale sau exclusiviste unde oferta este limitata si proprietarii de regula nu sunt presati sa vanda.
In ultimii trei ani, departamentul de terenuri din cadrul Colliers International a intermediat in Romania tranzactii cu o valoare cumulata de 100 milioane de euro.