Până la finalul anului 2023 mai pot fi absorbite fondurile europene alocate țării noastre prin Programul Operațional Regional și Programul Operațional Infrastructura Mare, din perioada de programare 2014 -2020, de care beneficiază proiectele de investiții în sectorul construcțiilor.
Gradul de absorbție efectivă este destul de redus, după cum arată datele Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene, de la finele lunii mai a.c.
PO Regional – absorbție efectivă de 60,72%
Alocarea pentru 2014 – 2020 a fost de 6,86 miliarde de euro.
Rata de absorbție efectivă (rambursări de la Comisia Europeană) este de 60,72%, respectiv peste 4,16 miliarde de euro.
Programul Operațional Regional (POR) 2014-2020 este gestionat de Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice în calitate de Autoritate de Management, și a fost adoptat de Comisia Europeană pe data de 23 iunie 2015.
PO Infrastructură Mare – absorbție efectivă de 70,44%
Alocare totală pentru 2014-2020 este de circa 9,34 miliarde euro.
Rambursările de la Comisia Europeană (rata de absorbție efectivă) s-au ridicat la aproape 6,58 miliarde euro, procentul fiind de 70.44%.
Vanzari in scadere, preturi in stagnare sau usoara diminuare
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu a explicat recent: „Toate sumele pe POIM (…) au fost accesate. Deci, am terminat sumele din fonduri europene destinate Ministerului Transporturilor, am cerut o suplimentare de 10%, aproximativ jumătate de miliard, și pe aceea aproape am accesat-o total. O să avem discuții (…) cu Ministerul Fondurilor Europene, astfel încât, din sumele pe care alte ministere sau agenții nu le cheltuie până la sfârșitul acestui an, în loc să le trimitem înapoi către Bruxelles mai bine le dăm la Transporturi (…)”.
Programul Operaţional Infrastructură Mare (POIM) 2014-2020 finanțează investiţiile care adresează nevoile în domeniul infrastructurii şi resurselor: dezvoltarea infrastructurii de transport, mediu, energie şi prevenirea riscurilor la standarde europene, dar și consolidarea capacității de gestionare a crizei sanitare COVID-19.