Oferte locuri de munca top

A crescut interesul pentru parcelele mici de terenuri aflate in zona metropolitana a oraselor

Ionuț Stan, Associate Director, Land Development Crosspoint Real Estate

Volumul s-a menținut în 2022 la un nivel constant față de anul trecut, în ciuda prețurilor în creștere și a lipsei de predictibilitate în obținerea autorizațiilor.

 

 

 

Crosspoint intermediază doar tranzacții cu volume mari în care sunt implicați dezvoltatori. Ce am putut sesiza însă în ultimii doi ani a fost faptul că, odată cu creșterea apetitului pentru achiziția de case, a crescut și interesul pentru parcelele mici de terenuri aflate în zona metropolitană a orașelor.

Dacă ne raportăm strict la numărul de tranzacții, terenurile achiziționate de către persoanele fizice sunt mai numeroase. Ca volume însă, terenurile utilizate pentru dezvoltări integrate sunt mult mai consistente.

Prețul unui teren este influențat de foarte mulți factori: localizare, coeficienți urbanistici, utilizare (rezidențial, retail, industrial), proximitatea față de utilități, acces, etc.

Un teren specific pentru dezvoltarea unui ansamblu de vile poate avea în medie un preț situat între 30 și 100 de euro/mp. Terenurile situate în zonele centrale sau de business ale principalelor orașe din România pot ajunge și la prețuri medii de 1500-2000 de euro/mp.

Situația economică este stabilă momentan și nu am sesizat niciun fel de accelerare a ofertelor de terenuri scoase la vânzare. Posibila instabilitate economică este contrabalansată de o rată a inflației la nivel istoric, fapt ce îi determina pe cumpărători să fie în continuare activi.

Și pentru terenurile pretabile dezvoltărilor comerciale cererea a rămas constantă, în linie cu celelalte tipuri de terenuri.

Ce lipsește pieței este o municipalitate normală ce are în cadrul său o comisie de urbanism ce poate dialoga într-un mod corect asupra dezvoltării orașului și nu blochează fără motiv orice fel de investiție.

Terenurile conectate cu proiectele mari de infrastructură sunt cele mai potrivite pentru dezvoltările industriale.

Cererea pentru terenuri este în corelație directă cu cererea disponibilă din partea viitorilor chiriași.

Pentru terenurile industriale prețurile variază în medie între 10 și 40 de euro/mp.

 

Sus