
Ministrul Finanțelor, Alexandru Nazare
Impozitarea progresivă, recomandată de Comisia Europeană și FMI, nu este o măsură oportună pentru România, a declarat ministrul Finanțelor, Alexandru Nazare.
Potrivit acestuia, dincolo de opoziția sa personală față de o astfel de reformă, introducerea unui sistem progresiv de impozitare ar presupune un proces tehnic complicat și de durată.
„Impozitarea progresivă, tehnic vorbind, și dacă presupunem că am fi vrut să o luăm în calcul, nu o puteam aplica. Ea necesită măcar un an şi jumătate – doi ani de pregătire, pe sistemul actual al ANAF. Deci, nici să vrem n-am fi putut să o luăm în considerare. Dar, eu nu sunt de acord cu ea și vreau să păstrăm cota unică”, a afirmat Alexandru Nazare.
Ministrul a subliniat că actualul sistem de impozitare, bazat pe cota unică, a oferit României un avantaj competitiv și stabilitate fiscală în ultimii 20 de ani, motiv pentru care nu vede oportună schimbarea acestuia.
„Cota aceasta pe care o avem astăzi a funcționat. N-ar trebui să schimbăm lucruri care funcționează și care, în ultimii 20 de ani, ne-au adus predictibilitate fiscală și ne-au adus investiții și n-ar trebui să facem acest lucru pentru că trebuie să ne uităm la competitorii noștri din jur, țările din jurul nostru, să nu ne comparăm cu țările din vestul Europei, să ne comparăm cu țările din jurul nostru și să vedem că trebuie să ne menținem acest avantaj competitiv”, a mai spus ministrul.
În privința măsurilor fiscale recente, Alexandru Nazare a explicat că decizia privind creșterea cotei standard de TVA la 21% a fost luată în urma unor analize de impact bugetar și consultări cu Comisia Europeană.
Potrivit acestuia, variantele inițiale, care vizau creșterea cotei reduse de la 5% la 9% și a celei de 9% la 19%, nu ar fi generat venituri suficiente.
„Nu era un impact considerat acceptabil. Era la mai puțin de jumătate, ca şi cuantum”, a precizat ministrul, adăugând că „opțiunile Comisiei, trimise printr-o adresă scrisă pe 2 iunie, au fost foarte clare şi priveau atât impactul bugetar, ponderea în PIB pentru fiecare tip de măsură pe care ei o consideră validă”.
În același timp, Comisia Europeană a susținut creșterea TVA la 21% ca o măsură credibilă în contextul actual.
„Comisia consideră creșterea la 21% ca o măsură credibilă, având în vedere deficitul de încredere pe care l-am acumulat în niște ani de zile”, a precizat Alexandru Nazare.
Referitor la impactul pe care l-ar putea avea aceste măsuri asupra evaluării agențiilor de rating, ministrul a menționat că Fitch va publica o nouă analiză după 15 iulie. „Reprezentanții de la agenția de rating, în speță Fitch, încep analiza asupra măsurilor noastre pentru evaluarea pe care o vor publica pe 15 august. Eu sunt optimist că, odată având validarea obținută în consiliul de săptămâna viitoare, ne vom menține ratingul”, a declarat ministrul Finanțelor.
Ministrul Muncii: Nu intrăm în impozitarea muncii
În ceea ce privește taxarea muncii, ministrul Muncii, Florin Manole, a evitat să discute o posibilă reformă în acest sens, invocând o conduită colegială în coaliția guvernamentală.
„Cât despre impozitarea salariilor, nu aș vrea să redeschid acum o discuție pe care am dus-o în spațiul public la vedere, cu toții, referitoare la diferențele dintre sisteme. Acum suntem într-un context guvernamental în care, colegial, încercăm să păstrăm o conduită și conduita asta se vede în documentul pe care îl aveți în transparență”, a spus Florin Manole, răspunzând unei întrebări privind recomandările FMI legate de povara fiscală ridicată care descurajează munca legală.
Ministrul a precizat totuși că „munca la negru și combaterea sa mai acerbă este și ea unul dintre obiectivele acestui act normativ”, dar a subliniat că măsurile luate de Guvern pentru reducerea deficitului sunt preponderent fiscal-bugetare, nu administrative.
Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 5/iulie – august 2025