Comisia Europeană a lansat noi recomandări pentru a accelera adoptarea tehnologiilor inovatoare în domeniul energiei regenerabile, pentru îmbunătățirea infrastructurii de electricitate și pentru modificarea tarifelor de rețea, relatează Review Energy.
Această inițiativă face parte dintr-un pachet mai amplu menit să consolideze competitivitatea industrială, securitatea energetică și accesibilitatea energiei pentru cetățenii europeni.
Astfel, Comisia îndeamnă statele membre să faciliteze integrarea tehnologiilor emergente precum energia eoliană offshore plutitoare, energia valurilor și metode inovatoare de implementare, cum ar fi panourile solare plutitoare sau sistemele agrosolare.
Sunt propuse cadre de reglementare clare și scheme de sprijin financiar adaptate pentru a reduce diferența de cost față de tehnologiile convenționale.
Rețele și stocare
Creșterea anticipată a producției de energie regenerabilă și a cererii de electricitate impune extinderea și consolidarea urgentă a rețelelor, precum și implementarea rapidă a soluțiilor de stocare. Comisia recomandă desemnarea unor zone specifice pentru infrastructura de rețea și stocare, permițând proiectelor din aceste zone să beneficieze de derogări de la anumite evaluări de mediu, simplificând astfel procedurile administrative și reducând costurile.
Tarife de rețea adaptate viitorului
Modernizarea sistemului energetic necesită tarife de rețea care să reflecte nevoile reale ale sistemului electric și să încurajeze utilizarea flexibilă și eficientă a infrastructurii existente. Comisia propune modele de tarifare care stimulează consumul în perioadele de cerere scăzută sau de producție ridicată din surse regenerabile, încurajând participarea activă a consumatorilor și a marilor utilizatori industriali și sprijinind integrarea sistemelor de stocare.
Aceste recomandări fac parte dintr-o strategie mai amplă pentru atingerea obiectivului UE de reducere cu 90% a emisiilor nete de gaze cu efect de seră până în 2040.
Pachetul completează Planul de Acțiune pentru Energie Accesibilă, menit să reducă costurile energiei electrice pentru gospodării și industrie, cu economii estimate de până la 260 de miliarde de euro anual, până în 2040. De asemenea, include noi orientări privind stimulentele pentru investiții, măsurile fiscale și cadrul ajutoarelor de stat pentru a accelera tranziția către o industrie curată.
Comisia a transmis aceste propuneri Parlamentului și Consiliului European pentru dezbatere și adoptare.
Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 5/iulie – august 2025