Oferte locuri de munca top

Premierul Bolojan: Nu exista suficienti bani pentru investitii

Premierul Ilie Bolojan

Guvernul va lua, în această lună, decizii clare privind investițiile publice care pot continua și cele care urmează să fie suspendate, pentru a nu ajunge în situația de a nu mai putea plăti constructorii. „Cu toții ne-am dori ca toate investițiile să continue, numai că nu există suficienți bani pentru acest lucru”, a declarat premierul Ilie Bolojan într-o conferință de presă.

„Avem două posibilități: să ne facem că nu știm această realitate și să ne ducem până la un moment dat în care, efectiv, nu se vor mai putea face plăți, dar fără să-i anunțăm pe constructori, sau, făcând o analiză a investițiilor, văzând ce este finanțat din fonduri europene, unde trebuie să urgentăm lucrurile, să creștem absorbția, ca să ne putem termina proiectele”, a adăugat el.

Programele de investiții finanțate de la bugetul de stat vor fi cele care vor fi supuse acestei analize și vor fi vizate cel mai probabil de suspendări: „constatând ce nu este la fel de important, care e finanțat din bugetele naționale, ce nu este la fel de urgent, ce poate intra într-o formă de punere în siguranță, de corectare, care nu degradează ceea ce s-a făcut, ceea ce nu are un stadiu foarte avansat de execuție, putem să prioritizăm aceste lucruri – ceea ce vom face în această lună – și să notificăm pe diferite programe beneficiarii și constructorii cu privire la ceea ce poate continua și la ceea ce nu poate continua, dându-le timpul necesar să-și poată pună lucrările în siguranță”, a mai spus prim-ministrul.

Un exemplu concret este suspendarea unor programe de investiții derulate de AFM: „O bună parte, de exemplu, din programele care sunt la Administrația Fondului pentru Mediu vor fi suspendate anul acesta, urmând ca în toamnă să se facă o analiză pentru anul viitor, în așa fel încât să putem să ne eșalonăm investițiile și să facem inclusiv economii pe componenta de programe”.

Prim-ministrul a anunțat că termenul pentru finalizarea analizei este sfârșitul lunii iulie, iar notificările vor fi transmise cel târziu până la 1 august. Până atunci, Guvernul va decide ce investiții pot fi continuate, cu prioritate pentru proiectele finanțate din fonduri europene.

„Până la 1 august, în primul rând, va trebui să prioritizăm proiectele, în așa fel încât celor pe care le putem finanța din fonduri europene, să le asigurăm finanțarea, să le urgentăm, iar celelalte, în funcție de prioritatea pe care o vom analiza, să hotărâm ce se poate finanța și ce nu se poate finanța. În cursul lunii iulie vom închide aceste analize legate de prioritizarea investițiilor.”

„Din 100 de lei încasați, România a cheltuit 132”

Premierul Bolojan a precizat că România a cheltuit mai mulți bani decât a încasat, astfel că, la 100 de lei, țara s-a împrumutat cu 32 de lei.

„Vă rog să vă gândiți: dacă o familie care ar cheltui în fiecare lună cu 30% mai mult decât veniturile pe care le obține, cât ar putea rezista și extrapolați această situație la nivelul unei țări și înțelegeți în ce situație este România”.

Primul pachet de măsuri fiscale, pregătit de Guvernul Bolojan, ce va intra în vigoare de la 1 august, a reașezat TVA la două cote, de 11% și 21%.

Produsele care până acum se încadrau la cota redusă de TVA, de 5% și 9%, vor fi încadrate la noua cotă redusă de 11%. Printre acestea sunt medicamentele, alimentele, serviciile publice de apă și canalizare, apa pentru irigații, cărțile, lemnele de foc și energia termică.

Accizele vor crește cu 10% pentru băuturi alcoolice, combustibil și țigări.

Va fi aplicată contribuția de asigurări sociale de sănătate la pensiile de peste 3.000 de lei. Se va plăti 10% pe diferența de sumă ce depășește 3.000 de lei.

De la anul, va fi majorat impozitul pe dividende de la 10% la 16%.

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 5/iulie – august 2025

Revista Arena Constructiilor iulie-august 2025


Etichete:
Sus