Pachetul de măsuri prezentat de Comisia Europeană sprijină statele membre în implementarea Directivei revizuite privind performanța energetică a clădirilor, directivă esențială pentru reducerea facturilor la energie și pentru accelerarea utilizării surselor regenerabile de energie, consolidând în cele din urmă independența energetică.
Aceste măsuri oferă orientări practice cu privire la modul de implementare a dispozițiilor privind, printre altele, clădirile cu emisii zero, utilizarea energiei solare și certificatele de performanță energetică.
Pachetul contribuie la crearea unui mediu stabil pentru investițiile în clădiri, care va sprijini, de asemenea, competitivitatea sectorului european al construcțiilor și al tehnologiilor curate.
„Cu cât sunt mai eficiente clădirile noastre, cu atât mai scăzute ne vor fi facturile la energie și cu atât mai accesibile costurile de trai. În sectorul clădirilor, este foarte clar că accesibilitatea prețurilor și sustenabilitatea trebuie să meargă mână în mână. Dacă dorim să ne asigurăm că toți europenii au o locuință care în care pot trăi în condiții sigure și sănătoase, eforturile trebuie să înceapă de la transformarea clădirilor noastre în unele mai eficiente din punct de vedere energetic și alimentate cu o energie mai curată” a declarat comisarul pentru energie și locuințe, Dan Jørgensen.
De asemenea, Comisia Europeană a înființat Consiliul consultativ pentru locuințe, un grup de experți care va oferi recomandări politice concrete și independente, deoarece Comisia intenționează să adopte anul viitor primul său Plan european pentru locuințe la prețuri accesibile.
Acest consiliu consultativ va sprijini eforturile UE de a face ca locuințele să fie mai accesibile ca preț și sustenabile pentru toți europenii.
Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 5/iulie – august 2025