Lipsa de locuinţe pentru familiile ale căror venituri nu le permit accesarea unei scheme de creditare, nu posedă surplusul constant necesar economisirii şi nu îşi pot permite închirierea unei locuinţe de pe piaţa liberă reprezintă una dintre cele importante necesităţi la nivelul municipiului Craiova, ne-a transmis viceprimarul Marian Daniel Păloiu.
Ca urmare, Primăria Municipiului Craiova a formulat deja solicitare pentru includerea în programul dedicat finanțării din fonduri europene a construirii de locuințe sociale, având în vedere că Autoritatea de Management pentru Programul Regional Sud-Vest Oltenia 2021-2027 va lansa un apel de proiecte în cursul acestui an.
În evidența Primăriei Municipiului Craiova se află un număr total de 1.179 de cereri (dosare actualizate și neactualizate) pentru repartizarea unei locuințe sociale, cereri formulate de persoane/familii din categoriile sociale dezavantajate, cu venituri reduse.
Din cei 1.179 solicitanți, 234 sunt persoane singure care se încadrează la repartizarea unei garsoniere, 385 sunt familii de două persoane și se încadrează la repartizarea unui apartament cu două camere, iar 619 sunt familii formate din trei și mai mult de trei persoane care se pot încadra la repartizarea unui apartament cu trei camere.
Autoritatea publică locală administrează în prezent un fond de 482 locuințe sociale, fond constituit prin construirea de locuințe în conformitate cu prevederile Legii nr.114/1996 privind locuințele, prin achiziționarea de unități locative de pe piața liberă cu această destinație sau prin reabilitarea unor imobile în acest sens.
Din fondul de locuințe sociale, 70 % au suprafața mai mică de 50 mp, 22 % au suprafața utilă mai mică de 37 mp, iar 8 % au suprafețe între 37 și 50 mp. Aceste 482 de unități sunt locuite de 1.307 persoane.
Fondul de locuinţe a fost epuizat în perioada 2000 – 2013 prin repartizarea către persoanele care au formulat cereri şi care au îndeplinit condiţiile de acces prevăzute de lege.
În prezent, o soluţie de rezolvare a lipsei de locuinţe pentru unele cazuri sociale individuale o reprezintă redistribuirea locuințelor devenite vacante pe perioada exploatării.
Anul acesta primăria a înregistrat un necesar de 63 de locuințe pentru persoanele înscrise pe lista de priorități. Acestea sunt persoane care au făcut dovada îndeplinirii în continuare a criteriilor restrictive prevăzute de Legea nr.114/1996.
În ceea ce privește necesarul de locuințe pentru angajații din anumite domenii de activitate publică (sănătate/ învățământ/ poliție), care obțin venituri peste limita ce îndreptățește la închirierea unei locuințe sociale, autoritatea locală nu deține un fond de locuințe de serviciu.
Tinerii cu vârsta de până la 35 de ani care activează în aceste domenii au formulat cereri pentru atribuirea unei locuințe construită prin programele A.N.L., unde venitul net lunar/persoană, nu mai reprezintă o condiție restrictivă.
În prezent, la nivelul municipiului Craiova, nu se derulează proiecte de investiții promovate pe plan local având ca obiect construirea de locuințe sociale. Primăria nici nu deține suprafețe de teren pentru construirea de locuințe sociale.
O măsură specifică ce poate viza tocmai rezolvarea sau cel puţin limitarea problemei este alimentarea fondului de locuinţe cu unităţi locative nou construite – ca o măsură de intervenție concretă în domeniul locuirii sociale, contribuind astfel la promovarea incluziunii sociale și coeziunii regionale, apreciază viceprimarul Marian Daniel Păloiu.
***
Anul trecut în județul Dolj au fost înregistrate 1501 căsătorii în mediul urban. Totodată, au fost date în folosință 794 de noi locuințe, în mediul urban.
Salariul mediu net, pe județ, a fost de 4.894 lei în martie anul acesta, mai mic cu 14 % decât cel mediu la nivel național. n