Oferte locuri de munca top

CESTRIN: Reglementarile tehnice invechite nu permit CNAIR sa impuna folosirea noilor tehnologii

Ștefan Ioniță, direc­torul executiv al CESTRIN (Centrul de Studii Tehnice Rutiere și Informatică)

Din cauza reglementărilor tehnice învechite și chiar lipsa lor pe anumite zone din dome­niu, încă nu avem cum să simțim foarte pu­ternic în lucrările de construcții rutiere pre­zența noilor tehnologii, materiale și echipamente, apreciază Ștefan Ioniță, direc­torul executiv al CESTRIN (Centrul de Studii Tehnice Rutiere și Informatică).

 

 

 

”Ce vedem astăzi la nivel de echipamente per­formante are la bază, în principal, dorința Antreprenorului de a-și optimiza procesul de execuție”, consideră domnul Ioniță.

La nivel de gestionare și întreținere rețea de drumuri existente, CNAIR începe să accelere­ze implementarea noilor tehnologii / echipa­mente noi, după cum se vede chiar și în CESTRIN, subunitate a CNAIR.

CESTRIN este abilitat pentru elaborarea Agrementelor Tehnice în construcții pentru Grupa specializată nr. 7 – Drumuri, Poduri Rutiere, Porturi și Aeroporturi.

Evaluarea performanțelor tehnice ale materi­alelor, tehnologiilor și echipamentelor noi utilizate în construcția rutieră se realizează de la faza de elaborare a Agrementelor Tehnice și a dosarelor tehnice aferente aces­tora, fază când se realizează teste de labora­tor, sectoare experimentale și se urmărește obținerea unor rezultate conforme cu cerin­țele de calitate existente.

”Sunt încă foarte multe de făcut. Din păcate, nu neapărat că nu știm, ci doar am uitat. Iar când ne aducem aminte spunem uite ce teh­nologie nouă implementează terțul X, când de fapt această tehnologie era doar uitată din cauza susținerii insuficiente a cercetării, respectiv, NU căutam în primul rând rezolva­rea problemelor prin noi”, subliniază Ștefan Ioniță.

Un exemplu – cazul Tunelelor

România a făcut tuneluri cu Noua Metodă Austriacă mai lungi și în condiții mult mai gre­le decât cele aferente, de exemplu, Tunelul de la Curtea de Argeș. A se vedea Tunelurile Gibei și Plostina de pe calea ferată Râmnicu Vâlcea – Vâlcele (nu departe de tunelul Curtea de Argeș).

Raportat la tehnologiile și echipamentele noi în construcția rutieră, reprezentantul CESTRIN consideră că acestea pot evolua doar o dată cu creșterea nivelului solicitat de Beneficiar, Antreprenorul având interese pur economice.

”Apelăm prea des la terți, terți care au o moti­vație în primul rând economică. Astăzi, majo­ritatea tehnologiilor noi, datorită în primul rând unei complexități din ce în ce mai mari, te fac dependent de un producător. Unii vor spune că limita inovației / tehnologiilor / echi­pamentelor este «cerul». În concret, însă, ino­vația / tehnologia / echipamentele NU se dez­voltă pur și simplu, ci doar în condițiile în care un administrator sau altul își crește cerințele de calitate «astăzi» pentru ziua de «mâine»”, este de părere domnul Ioniță.

CESTRIN evaluează sistematic starea tehnică a infrastructurii rutiere. Aceasta nu se rezu­mă doar la inspecții vizuale sau la identifica­rea degradărilor evidente, ci se bazează pe sisteme de management (colectare, analiză și interpretare a datelor).

Prin activitățile efectuate de către specialiștii CESTRIN, CNAIR poate avea o imagine com­pletă și actualizată a stării tehnice a infras­tructurii rutiere aflată în administrare, permi­țând astfel să prioritizeze intervențiile și să planifice eficient investițiile în modernizarea și întreținerea rețelei de drumuri naționale și autostrăzi.

Testele sau investigațiile din teren conduc la concluzii privind neîndeplinirea cerințelor de calitate solicitate de către Beneficiarul CNAIR. În esență, CESTRIN spune Bene-ficiarului CNAIR că cerințele minime de calitate impuse Antreprenorului nu au fost atinse de către acesta sau au fost atinse doar parțial.

Ștefan Ioniță, directorul executiv CESTRIN, reiterează aceeași problemă a cerințelor de calitate, cerințe care totuși nu pot depăși ca­drul generat de reglementările tehnice (care necesită actualizare).

***

CESTRIN actualizează documentele care stau la baza cererilor de fi­nanțare și emite puncte de vedere asupra studiilor de trafic, analizelor cost-beneficiu/ analize multicriteriale, Studii de Fezabilitate/ Proiecte Tehnice (actualizări) la solicitarea CNAIR.

Principalele obiective de investiție pentru care CESTRIN a actualizat studiile de trafic ce au stat la baza realizării analizelor cost-beneficiu și sunt parte integrantă în cadrul cererilor de finanțare realizate pen­tru accesarea fondurilor europene sunt: Autostrada Sibiu – Pitești, Drum expres Craiova – Pitești, Varianta de Ocolire Bacău, Autostrada Transilvania (Sector Gilău – Borș), Autostrada Sibiu – Făgăraș.

CESTRIN se exprimă în special pe aspecte tehnice și probleme de cos­turi cu soluțiile tehnice. Deciziile de aprobare Tehnică și Economică a proiectelor sunt luate la nivelul Administratorului, respectiv de către CNAIR prin Consiliul Tehnico Economic.

În calitatea sa de laborator național, acreditat și autorizat, Laboratorul CNAIR-CESTRIN furnizează servicii de testare a materiale­lor și lucrărilor puse în operă pe rețeaua națională atât pentru Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere din România și subunitățile acesteia, cât și pentru clienții interesați de ca­litatea lucrărilor și evitarea riscurilor apariției degradărilor la lucrările executate. n


Etichete:
Sus