Oferte locuri de munca top

Patronatul Drumarilor: Fara finantare, lucrarile demarate se degradeaza si firmele falimenteaza

Liviu Tomulesei, președinte­le Patronatului Drumarilor, din Federația Patronatelor Societăților din Construcții

Presiunea pentru reducerea deficitului buge­tar ar putea pune în pericol investițiile finan­țate prin programele naționale.

 

 

 

”Am înțeles că unele lucrări aflate în desfășu­rare și care nu au un stadiu avansat ar putea fi oprite”, spune Liviu Tomulesei, președinte­le Patronatului Drumarilor, din Federația Patronatelor Societăților din Construcții.

Or, guvernanții par să nu înțeleagă implicații­le practice ale acestor decizii.

Domnul Tomulesei trage atenția că întrerupe­rea finanțării de la bugetul de stat a lucrărilor aflate în derulare, în special prin programul Anghel Saligny, conduce la deteriorarea in­vestițiilor demarate și chiar la falimentul antreprenorilor.

Oprirea lucrărilor face necesar ca autoritățile contractante să aloce fonduri pentru conservare.

”Altfel, lucrările care au acum stadiul fizic de 20 % se deteriorează în timp și peste un an sau doi când va fi refinanțată lucrarea, stadiul ei fi­zic va fi 5 %”, subliniază liderul Patronatului.

El spune: “Nu știu dacă cei care iau deciziile înțeleg cât de grave sunt aceste lucruri. Sunt multe probleme nerezolvate, dar soluția nu este oprirea lucrărilor”.

Liviu Tomulesei respinge și ideea că progra­mul Anghel Saligny ar trebui suspendat din

cauza suspiciunilor de corupție, așa cum sus­țin unii politicieni.

“Unii spun că se fac golănii prin Anghel Saligny, dar dacă sunt ilegalități avem sufici­ente organe de control care trebuie să inter­vină. Nu putem opri un program esențial pen­tru comunități doar pentru că există suspiciuni. Să-și facă treaba instituțiile de control, nu să blocheze dezvoltarea, pentru că programul Anghel Saligny și cele prin CNI rezolvă o mulțime de probleme locale: de la infrastructură comunală, la reparații de școli și grădinițe, construirea de noi unități de în­vățământ”, este de părere domnul Tomulesei.

Problemele din sector nu sunt generate de programul în sine, ci de lipsa aplicării riguroa­se a legii în cazurile de nereguli.

“Sunt firme care vin la licitații doar cu mapa, după care nu au oameni, nu pot lucra și even­tual dau șpagă la primar sau la inspectorul de la Inspectoratul de Stat în Construcții. Nu am văzut până acum niciun diriginte de șantier tras la răspundere pentru o lucrare neconfor­mă. Dar asta nu înseamnă că nu mai trebuie făcute investiții, ci ca organele de control să își facă treaba”, crede domnul Tomulesei.

Totodată, întreruperea programelor naționa­le de investiții afectează și firmele de con­strucții care vor avea de suferit.

”Fără contracte și fără finanțare, multe vor in­tra în faliment. În România, cel puțin în secto­rul drumurilor, lucrările sunt realizate aproa­pe exclusiv cu statul. Nu sunt investitori privați care să construiască drumuri și po­duri”, subliniază Liviu Tomulesei.

Fără suficiente firme de construcții, la progra­mele de finanțare cu fonduri europene din următorul exercițiu financiar iar vor fi proble­me în implementarea proiectelor.

Întârzierile cronice la plată continuă să afecteze grav sectorul

Cele mai multe firme de construcții încă așteap­tă plata unor facturi pentru lucrările executate.

“Banii vin cu mare întârziere, mai ales înce­pând de anul trecut, de prin luna octombrie”, spune Liviu Tomulesei.

Autoritățile locale depind de cele centrale, iar acestea evită să anunțe ceva concret și tergi­versează plățile. ”Toată lumea așteaptă”, es­te de părere domnul Tomulesei.

Singura soluție este continuarea lucrărilor și asigurarea finanțării pentru toate proiectele deja contractate: “Toate lucrările care au fost licitate și nu sunt terminate trebuie bugetate. Altfel, își bat joc de constructori și de banii publici.”

 

Patronatul Drumarilor face parte din Federația Patronatelor Societăților din Construcții (FPSC), singura federație reprezentativă la nivel de Sector de activitate –  Construcții civile și industriale.

Confederația Antreprenorilor și Investitorilor din România (CAIR) a fost înființată la inițiativa Federației Patronatelor Societăților de Construcții și a Federației Patronatelor din Turismul Românesc.


Etichete:
Sus