Oferte locuri de munca top

Petrolul se scumpeste dupa atacurile Israelului asupra Iranului

Prețurile petrolului au crescut astăzi cu peste 7%, tranzacționându-se aproape de maximele ultimelor luni, după ce Israelul a lansat atacuri la scară largă asupra Iranului, declanșând represalii din partea acestuia și stârnind temeri legate de întreruperi în aprovizionarea cu petrol, relatează Reuters.

Contractele futures pentru țițeiul Brent au crescut cu aproximativ 7,4%, ajungând la 74,46 dolari pe baril, după ce au urcat până la 78,50 dolari pe baril – cel mai înalt nivel înregistrat din 27 ianuarie.

Țițeiul american West Texas Intermediate (WTI) a crescut cu 7,5%, până la 73,15 dolari pe baril, după ce a atins un vârf de 77,62 dolari, cel mai ridicat nivel din 21 ianuarie.

Creșterile de astăzi au fost cele mai mari mișcări intrazilnice pentru ambele contracte din 2022 până în prezent, când invazia Rusiei în Ucraina a provocat o explozie a prețurilor la energie.

Israelul a anunțat că a vizat facilități nucleare ale Iranului, fabrici de rachete balistice și comandanți militari, la începutul a ceea ce a numit o operațiune prelungită pentru a împiedica Teheranul să construiască o armă atomică.

Facilitatea nucleară a Iranului din Natanz a fost avariată, a transmis organizația iraniană pentru energie atomică într-un comunicat, însă investigațiile nu au indicat nicio contaminare radioactivă sau chimică în afara sitului.

Principala preocupare este dacă aceste evoluții recente vor afecta Strâmtoarea Hormuz, a spus analistul SEB, Ole Hvalbye, citat de Reuters. Această cale navigabilă strategică fusese anterior expusă riscului în contextul creșterii volatilității regionale, însă până acum nu a fost afectată, a adăugat el.

De asemenea, până în prezent, nu s-au înregistrat întreruperi în fluxurile de petrol din regiune, a mai spus Hvalbye.

Aproximativ o cincime din consumul global de petrol trece prin această strâmtoare, adică între 18 și 19 milioane de barili pe zi (bpd) de petrol.

În cel mai pesimist scenariu, analiștii de la JPMorgan au spus că închiderea strâmtorii sau un răspuns de represalii din partea unor mari producători de petrol din regiune ar putea duce la o explozie a prețurilor până în intervalul 120 – 130 dolari pe baril – aproape dublu față de prognoza actuală de bază.

„Întrebarea-cheie acum este dacă această creștere a prețului petrolului va dura mai mult de un weekend sau de o săptămână. Semnalele noastre indică o probabilitate redusă a unui război total, iar creșterea prețurilor la petrol va întâmpina probabil rezistență,” a spus analistul Rystad, Janiv Shah, citat de Reuters.

„Aproape toate exporturile iraniene merg către China, astfel că achizițiile la preț redus ale Chinei ar fi cele mai expuse riscului. Capacitatea de rezervă a OPEC+ poate oferi un factor de stabilizare,” a adăugat el.

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 4/iunie 2025

Revista Arena Constructiilor iunie 2025


Etichete:
Sus