Guvernul Ciolacu nu a mai apucat să adopte noul program pentru construirea de locuințe accesibile, denumit „Alexandru Cișmigiu” și nici desființarea Agenției Naționale pentru Locuințe și preluarea acesteia de către Ministerul Dezvoltării.
Cele două proiecte de OUG au fost supuse unei prime lecturi în ședința de Guvern, dar nu au mai fost aprobate întrucât Marcel Ciolacu și-a dat demisia din funcția de prim-ministru.
Potrivit Codului Administrativ, guvernul interimar nu poate promova politici noi, nu poate emite ordonanţe sau ordonanţe de urgenţă şi nu poate iniţia proiecte de lege.
Aceasta înseamnă că printre prioritățile noului Guvern va trebui să fie și stabilirea unei politici privind construirea de locuințe accesibile.
Între timp, deputații din Parlament vor vota mâine cu privire la o altă ordonanță privind ANL, din 6 martie 2025, dinaintea propunerii ca ANL să fie preluată de Ministerul Dezvoltării.
Ordonanța aduce câteva ajustări cheie legate de finanțare, chirii și alocarea locuințelor.
Plenul Camerei Deputaților ar urma să voteze legea prin care va fi aprobată ordonanța privind folosirea sumelor obținute din vânzarea anumitor locuințe ANL exclusiv pentru construcția de noi locuințe prin programele ANL.
Alte modificări legislative propuse sunt:
* Reportarea fondurilor neutilizate: Banii rămași necheltuiți din anumite surse la final de an vor putea fi reportați în anul următor în bugetul ANL, ca venituri proprii, fără a mai fi returnați la bugetul de stat.
* Modificarea criteriilor de calcul al chiriei: Pentru familiile cu venituri peste salariul minim net, dar nu cu mai mult de dublul acestuia, chiriile vor reprezenta 30% din venitul mediu net lunar pe membru de familie.
* Locuințe ANL pentru medici: O parte din locuințele destinate închirierii pentru tineri vor putea fi redistribuite sau rezervate (până la 20% din cele nou-construite) pentru specialiștii din sănătate, dacă există cereri din partea acestora.
* Actualizarea normelor metodologice: În termen de 60 de zile, Guvernul trebuie să actualizeze normele de aplicare ale legii ANL pentru a reflecta aceste modificări.
Comisiile Camerei Deputaților se pare că nu au intervenit asupra textului de lege, fiind supusă la vot fără amendamente.
Prin programul „Alexandru Cișmigiu”, Ministerul Dezvoltării propunea ca statul să construiască locuințe destinate închirierii pentru tineri și specialiști din educație și sănătate, sau să reabiliteze locuințe afectate de calamități.
Programul urma să fie gestionat de Ministerul Dezvoltării, care prelua atribuțiile ANL și desființa programele fără execuție bugetară în 2025.
Practic, statul prin Ministerul Dezvoltării putea aloca bani pentru construirea de locuințe în mod direct autorităților locale.