Oferte locuri de munca top

A7 Ploiesti – Buzau: Intre Mizil si Pietroasele am putea circula din iunie

Lucrări de reparații la sudurile podului de la Vadu Pașii peste râul Buzău

Dacă antreprenorul bulgar din asocierea de constructori români și bulgari de pe lotul 2 Mizil – Pietroasele al autostrăzii A7 Moldovei va depăşi problemele tehnice, se va putea circula pe acest lot (28,35 km) în luna iunie, a declarat Sorin Grindeanu, ministrul interimar al Transporturilor.

Până la finalizarea lucrărilor pe lotul 3 Pietroasele-Buzău va fi asigurată descărcarea traficului rutier în DN2, care va fi asigurată de către constructorul acestui lot, asocierea Nurol – Makyol.

După deschiderea circulației și pe acest lot se va putea circula de la București la Pietroasele pe autostradă, pe aproximativ 110 km.

„Estimez că anul acesta se va deschide circulația pe încă 168 km din A7, care se adaugă celor 100 km deschiși anul trecut. Practic, la finalul anului 2025 se va circula pe 268 km din cei 319 km ai A7 (Ploiești-Pașcani), construită prin PNRR”, a mai spus Sorin Grindeanu.

Până la finalul anului va fi finalizat și lotul 3 al aceluiași tronson de autostradă, lotul dintre Pietroasele și Buzău.

În cursul anului 2026 vor fi finalizați și ultimii 51 de kilometri din A7, care vor asigura conexiunea cu autostrada A8 în localitatea Pașcani.

Care au fost problemele apărute la acest lot

Ministrul Grindeanu a recunoscut că lucrările pe Lotul 2, între Mizil și Pietroasele, „au mers mai încet” decât pe Lotul 1, dat în circulație la finalul anului trecut. El a pus întârzierile pe seama unuia dintre constructori, și anume firma bulgară din asociere, menționând că partea românească a lucrat „foarte bine”.

„Au fost anumite sincope pe partea companiei bulgare, dar care, încet-încet, și cu ajutorul CNAIR, au fost depășite,” a spus Grindeanu.

La rândul său, directorul CNAIR, Cristian Pistol, a explicat că unele probleme nu pot fi imputate direct constructorilor, dar a avertizat că penalitățile sunt posibile:

„Sunt două categorii de probleme, unele care nu au ținut de antreprenori și altele care țin de dânsii. Cel mai probabil, după analiză, nu vor scăpa fără penalități.”

Probleme tehnice la structurile metalice

Cristian Pistol a precizat că au fost descoperite deficiențe grave la sudurile tablierului metalic, afectând un pod și două pasaje: „Au fost câteva probleme cu privire la sudurile tablierului metalic, suduri care au trebuit și trebuiesc să fie refăcute, astfel încât siguranța lucrărilor de artă, a podurilor să fie asigurată. La un pod al autostrăzii și la două pasaje peste, care, practic, se realizează conexiunile. Lucrările de remediere sunt în exercițiu. Evident că avem nevoie și de expertiza tehnică care să confirme că soluția și modul în care au fost îndeplinite este unul corespunzător.  Eu cred în momentul de față, ținând cont că am discutat prealabil și cu expertul tehnic și cu proiectantul lucrării, că aceste soluții sunt cele bune. Deci toată lumea crede acest lucru. Nu avem motive de îngrijorare în momentul acesta. Dar evident că ei trebuie să se mobilizeze bine și să-și termine treaba pe care o au de făcut”.

Grindeanu a susținut poziția CNAIR privind importanța siguranței în execuție: „Nu vom semna niciun fel de recepție și absolut nimic atât timp cât lucrurile nu sunt conforme. Siguranța e mai importantă decât să ieșim cu o săptămână mai devreme.”

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 3/mai 2025

Revista Arena Constructiilor aprilie 2025


Etichete:
Sus