Numărul proiectelor de producere a energiei electrice din surse regenerabile, cu puteri aprobate pentru evacuare mai mari sau egale cu 1 MW, crește în continuare, potrivit raportărilor operatorilor de rețea, centralizate la 1 aprilie, conform ANRE.
Astfel, comparativ cu situația raportată la 1 martie, se constată o creștere cu 1,49% a numărului de proiecte care se află în curs de racordare la rețea, de la 1210 proiecte la 1228.
Din acestea:
* proiecte cu contracte de racordare încheiate: 707
* proiecte cu contracte de racordare încheiate și cu autorizații de construire: 401
* proiecte cu contracte de racordare încheiate, cu autorizații de construire și autorizații de înființare emise de ANRE: 136.
Din cele 401 de proiecte menționate anterior, un număr de 35 proiecte, cu o putere totală maximă aprobată pentru evacuare de 1519 MW au fost raportate de către operatorii de rețea ca fiind prevăzute cu instalații de stocare a energiei electrice.
Din proiectele prevăzute cu instalații de stocare a energiei electrice, 11 proiecte, cu puterea totală maximă aprobată pentru evacuare de 305 MW au fost raportate ca urmând a fi puse în funcțiune în anul 2025.
În total, 350 de proiecte vor fi puse în funcțiune în perioada 2025-2034.
Din punct de vedere al operatorilor de rețea la rețelele cărora se racordează, cele 350 de proiecte sunt distribuite astfel:
* Transelectrica: 60 proiecte
* Distribuție Energie Electrică România (DEER): 109 proiecte
* Distribuție Energie Oltenia (DEO): 59 proiecte
* Rețele Electrice România (RER): 96 proiecte
* Delgaz Grid: 26 proiecte.
În cazul proiectelor cu contracte de racordare încheiate, autorizații de construire transmise la operator și autorizații de înființare emise de ANRE, 115 proiecte sunt distribuite la nivelul operatorilor de rețea:
*Transelectrica: 22 proiecte
* Distribuție Energie Electrică România (DEER): 34 proiecte
* Distribuție Energie Oltenia (DEO): 19 proiecte
* Rețele Electrice România (RER): 31 proiecte
* Delgaz Grid: 9 proiecte.