Piețele financiare din România au înregistrat o creștere după alegerile prezidențiale de duminică, atenția investitorilor îndreptându-se acum spre cât de rapid poate un nou guvern să repare finanțele statului, scrie Bloomberg.
„Situația fiscală a României este foarte dificilă, făcând-o extrem de sensibilă și fragilă în fața oricărei instabilități politice”, au arătat analiștii Erste Group Bank AG, conduși de Juraj Kotian, într-o notă de informare. „Consolidarea fiscală credibilă va rămâne o chestiune esențială pentru investitori, indiferent de rezultatul alegerilor prezidențiale.”
Astăzi, leul și obligațiunile în dolari au avut câștiguri pe piețele emergente, iar acțiunile au crescut, după ce victoria lui Nicușor Dan a oferit speranțe că țara va rămâne pe un drum pro-european.
Turul doi al alegerilor de duminică a fost punctul culminant al unor luni de tulburări — cea mai gravă criză politică de la căderea regimului dictatorului Nicolae Ceaușescu în 1989, apreciază Bloomberg.
„Rezultatul a adus o doză de reasigurare pentru piețele financiare,” a declarat Frantisek Taborsky, strateg la ING Bank NV, Londra.
„Totuși, piețele se poziționaseră deja pentru acest deznodământ încă de vineri, ceea ce ar putea limita raliul de astăzi al obligațiunilor. Privind înainte, după acest raliu inițial, credem că piața va dori să vadă acțiuni concrete din partea guvernului în privința fiscalității, pentru a evita percepțiile negative din partea agențiilor de rating”.
Leul s-a întărit cu până la 1,5% față de euro, înregistrând cel mai mare câștig în cursul unei singure zi din octombrie 2022.
Totuși, moneda se tranzacționează încă la un nivel mai slab cu aproximativ 1% decât acum două săptămâni, când banca centrală i-a permis să se deprecieze în cadrul regimului său de flotare controlată, după primul tur al alegerilor.
Potrivit ING, leul ar putea testa pragul-cheie de 5 lei pe euro, dar banca centrală ar putea profita de acest raliu pentru a-și reface parțial rezervele valutare.
Indicele bursier BET, care arată cum evoluează cele mai importante și tranzacționate companii românești listate la bursă, a crescut cu până la 4,7%, marcând a doua zi de avans și apropiindu-se de cea mai ridicată închidere din 29 aprilie.
Obligațiunile interne, un tip de împrumut luat de statul român de la investitori din interiorul țării, au recuperat de asemenea cea mai mare parte a pierderilor provocate de rezultatul primului tur al alegerilor prezidențiale, randamentul pe 10 ani coborând cu 59 puncte de bază, la 7,3%.
România continuă, însă, să aibă cele mai mari costuri de împrumut din Uniunea Europeană, fiind necesare măsuri suplimentare pentru a reduce cel mai mare deficit bugetar din bloc.
Viitorul șef al statului va trebui să colaboreze cu principalele partide pentru a obține o majoritate parlamentară care să poată adopta măsuri de stabilizare a economiei de 380 miliarde dolari și de reducere a deficitului la ținta de 7% din PIB.
Vor trebui abordate și îngrijorările agențiilor de rating, care au avertizat că România riscă să își piardă ratingul de investiții, ceea ce ar putea retrograda țara într-o categorie considerată riscantă pentru investitori.