Podul peste Dunăre de la Brăila intră în această perioadă în etapa de asfaltare definitivă a căii de rulare 1, după patru intervenții anterioare în mai puțin de doi ani de la inaugurare.
„Se asfaltează acum și calea 1 cu formula definitivă. Constructorul a dat asigurări că nu vor mai fi probleme. Dar oricum vom monitoriza și noi comportamentul acestui asfalt”, ne-a transmis Alin Șerbănescu, purtător de cuvânt al CNAIR.
Termenul final pe care și l-a asumat constructorul pentru finalizarea lucrărilor rămase de executat este 16 iunie 2025.
În paralel, în spațiul public au apărut noi suspiciuni privind calitatea lucrării, inclusiv posibile tasări ale terenului de sub unul dintre blocurile de ancoraj.
CNAIR ne-a transmis că ”podul nu se scufundă”, iar eventualele deficiențe sunt monitorizate și remediate de către constructor.
Potrivit informațiilor prezentate de Fanatik, care susține că citează surse de la reprezentanți ai CNAIR din teritoriu, tasările ar fi cauzate de infiltrații de apă observate încă din toamna anului 2023 și care nu ar fi fost remediate până în prezent. În plus, aceeași sursă menționează că terenul de fundare a structurii nu ar fi fost amenajat conform cerințelor din caietul de sarcini, iar sistemul de captare a apelor subterane și de suprafață nu a fost realizat corespunzător. Din aceste motive ar fi apărut „tasări excesive”, depășind pragul de un centimetru pe an, limită considerată normală de specialiștii CNAIR.
Problemele însă nu sunt limitate la sol: în doar doi ani, asfaltul de pe pod a fost înlocuit de cinci ori, cea mai recentă intervenție fiind în curs în această primăvară, ca urmare a denivelărilor apărute din nou pe calea de rulare.
Construirea podului a început în 2018 și a fost deschis circulației în iulie 2023, cu aproape doi ani întârziere față de termenul inițial. Constructor este asocierea Webuild SPA – IHI Infrastructure Systems CO Ltd.
Antreprenorul a primit încă un certificat negativ
Pentru activitatea sa din perioada ianuarie – aprilie 2025, antreprenorului italian i-a fost emis un nou certificat negativ de către CNAIR.
Potrivit reprezentanților CNAIR, antreprenorul nu a remediat toate cauzele care au dus la deschiderea rapoartelor de neconformitate și, astfel, în prezent există neconformități neînchise (RNC 105), ca urmare a nerespectării obligațiilor contractuale de către antreprenor.
Numeroase litigii între antreprenor și CNAIR
Antreprenorul a formulat până în prezent 84 de revendicări, iar beneficiarul 42. Din totalul disputelor, antreprenorul a introdus 37 de acțiuni în instanță, aflate în diverse stadii de soluționare. O parte dintre litigiile dintre părți au fost deja soluționate definitiv, prin hotărâri judecătorești.
În mai multe cauze, instanțele au dat câștig de cauză Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAR), dar deciziile pot fi atacate de antreprenor prin apel sau recurs, după caz.
Un număr semnificativ de procese sunt în desfășurare pe fond, fără o soluție definitivă pronunțată până în prezent. Alte litigii se află în faza de apel, semnalând existența unui nivel ridicat de contestare a soluțiilor de fond de către una dintre părți.
Alte opt cereri de chemare în judecată au fost formulate de antreprenor împotriva documentelor constatatoare emise de beneficiar.