După alegerile prezidențiale de duminică, pe 20 mai va începe proiectarea lucrărilor pe subsecțiunea 3C2 Chiribiș – Biharia a Autostrăzii A3 Transilvania.
Compania Națională de Investiții Rutiere a emis, astăzi, ordinul de începere pentru acest contract și a stabilit ca dată de începere 20 mai, termen de la care se calculează durata contractuală de 24 de luni.
,,Am emis, astăzi, ordinul pentru începerea proiectării acestui lot de autostradă din Transilvania având convingerea că, împreună cu antreprenorul reușim să demarăm lucrările, pe anumite tronsoane, încă din această toamnă. Am decis o primă deplasare în teren, pentru verificarea traseului și a materialelor pe care le vom preda constructorului în perioada imediat următoare”, a declarat directorul general al CNIR, Gabriel Budescu.
Lotul Chiribiș-Biharia, cu o lungime de 28,5 kilometri se desfășoară în județul Bihor, include 18 lucrări de artă și are un termen de finalizare de 24 de luni (6 luni pentru proiectare și 18 pentru execuția lucrărilor).
Contractul a fost semnat cu asocierea de constructori români Precon Transilvania-Citadina 98. Valoarea contractului este de 785 milioane lei, iar finanțarea este asigurată din fonduri europene, prin Programul Transport 2021-2027.
De ce nu au început lucrările deja?
Anul trecut în aprilie a fost semnat contractul de proiectare și execuție a lucrărilor pentru finalizarea subsecțiunii 3C2 Chiribiș – Biharia.
Totuși, ordinul de începere a fost emis abia acum, la peste un an de la semnarea contractului.
Aceasta deoarece contractul pentru proiectarea și execuția lucrărilor rămase de efectuat la subsecțiunea 3C2 Chiribiș – Biharia a autostrăzii A3 Transilvania a fost recent transmis de CNAIR către CNIR, dar nu și procesele de pe rolul Tribunalului București dintre CNAIR și Trameco care încurcau începerea lucrărilor.
Noul contract a fost scos la licitație după rezilierea contractului cu asocierea Trameco, Drumuri Bihor (ambele tot din grupul Selina), Vahostav SK (Slovacia) și Waterdrillings (București), în 2022.
Proiectul s-a blocat după ce antreprenorul a solicitat o majorare a contractului: cu 130 de milioane de lei față de oferta depusă. Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a dat vina pe fostul Guvern condus de Ludovic Orban, spunând ca a fost semnat un contract înainte de alegeri, care după alegeri s-a dovedit subdimensionat și subfinanțat.
Autoritățile spuneau atunci că antreprenorul nu și-a respectat obligațiile contractuale.
Însă, asocierea Trameco a dat în judecată CNAIR, cerând anularea deciziei de reziliere.
Pe 30 aprilie, Tribunalul București a respins cererea de chemare în judecată formulată de Trameco.