Oferte locuri de munca top

Mai asteptam o luna pentru lotul Aktor: lotul 3 A0 Bucuresti Sud se deschide pe 15 iunie 2025

Pe data de 15 iunie (2025) se va deschide circulația și pe cei 18 km ai lotului 3 al A0 București Sud, a anunțat Cristian Pistol, director general al CNAIR.

Constructorul grec Aktor a dat asigurări că pe data de 31 mai va solicita începerea procedurilor de recepție.

Din momentul deschiderii acestui lot se va putea circula pe întregul semi-inel sudic al A0, pe o distanță de 51,19 km.

„Acest sector va permite practic circulația pe autostradă de la Constanța la Curtea de Argeș în regim de autostradă (A2-A0-A1) și de la Constanța la Craiova (A2-A1-DEx12)”, a spus Cristian Pistol.

El a menționat că,  în momentul de față, se lucrează în toate punctele critice, iar lucrările sunt în procent de aproape 95% finalizate. Mai sunt de turnat stratul de uzură pe anumite secțiuni. Se lucrează în prezent la marcaje rutiere, la parapeți și la bretelele de încărcare și descărcare. În trei săptămâni vor fi finalizate lucrările.

„Termenul contractual era decembrie 2023. În momentul de față sunt mai multe revendicări ale antreprenorului pentru extensie de timp. Unele au fost respinse de CNAIR, altele sunt încă în analiză. Dacă sunt justificări care stau în picioare, noi vom proceda la prelungirea termenului, dar o întârziere de 2 ani de zile, e greu de a fi atinsă”, a mai declarat directorul general CNAIR. Penalitățile care vor fi aplicate antreprenorului sunt de 0,1% per zi de întârziere.

Recent, CNAIR a emis antreprenorului un nou certificat negativ pentru acest lot de autostradă.

Potrivit documentatului, prin revizuirea Programului de Execuție la data de 31 decembrie 2024, Antreprenorul a replanificat lucrările rămase de executat și și-a asumat finalizarea lucrărilor până la 3 iulie 2025, amânând astfel precedentul termen asumat de 28 aprilie.

La 31 martie 2025 contractul se afla la un stadiu fizic de execuție lucrări de 81,05%, deși Stadiul fizic planificat pentru data aceasta era de 90,70%.

Întârzierea totală la data de 31 decembrie 2024 a fost estimată la 613 zile.

Potrivit certificatului negativ emis de CNAIR, la final de martie antreprenorul nu avea aprovizionate în șantier rosturile de dilatație pentru structuri, panourile fonoabsorbante, lămpile de iluminat și panourile WMS.

Potrivit Raportului Special nr. 69 al Inginerului, stadiul lucrărilor de relocare/protejare a utilităților era 0% pentru rețele electrice înaltă tensiune 110kV/400kV Transelectrica și pentru execuție utilități pentru parcări.

Pentru relocare/protejare rețele distribuție gaze naturale Euroseven, progresul era de 80%, iar pentru execuția sistemului de iluminat, progresul era de 35%.

Antreprenorul nu a achitat integral taxa aferentă către deținătorul de utilități Transelectrica, pentru a demara lucrările de relocare/protejare a utilităților, în vederea relocării rețelelor electrice.

Nu începuseră la finele lunii martie lucrările pentru rețelele de gaze la km 100+250, km 1+900 și km 2+000.

Punctul de referință numărul 6, care trebuia îndeplinit până la 16 octombrie 2023, nu a fost nici acum îndeplinit. Doar doi dintre indicatorii evaluați au fost îndepliniți: lucrările de terasamente și scurgerea apelor, respectiv lucrările de podețe, ambele finalizate în proporție de 100%.

Restul indicatorilor, inclusiv stratul de uzură MAS 16, lucrările la poduri/pasaje, relocarea/ protejarea rețelelor de utilități, TTS (telecomunicații și semnalizare), precum și progresul fizic general, nu au fost îndepliniți, deși erau prevăzuți a fi finalizați integral.

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 3/mai 2025

Revista Arena Constructiilor aprilie 2025


Etichete:
Sus