Prețurile producției industriale au scăzut în prima lună din primăvara față de februarie, dar s-au menținut peste nivelul din luna similară a anului trecut.
Cele mai noi date furnizate de Institutul Național de Statistică arată o scădere de 2,4% a prețurilor pe total (piaţa internă şi piaţa externă) în martie față de februarie.
Totuși, față de martie 2024 acestea au fost mai mari cu 3,3%.
Scăderea pe piața internă în martie față de februarie a fost de 3,01%, în vreme ce pe piața externă aceasta a fost mult mai mică, mai exact de -0,88%.
Față de martie 2024, prețurile producției industriale pe piața internă au fost mai mari în a treia lună din acest an cu 3,32%. Cele pentru piața externă au crescut cu 3,31%.
Cele mai mari creșteri ale prețurilor în martie față de aceeași lună a anului trecut au fost la:
– Captarea, tratarea şi distribuţia apei: 11,08%;
– Repararea, întreţinerea şi instalarea maşinilor şi echipamentelor: 9,75%;
– Fabricarea substanţelor şi a produselor chimice: 8,47%;
– Producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat: 7,40%;
– Tăbăcirea şi finisarea pieilor; fabricarea articolelor de voiaj şi marochinărie, harnaşamentelor şi încălţămintei; prepararea şi vopsirea blănurilor – 7,18%.
Indicele preţurilor producţiei industriale (IPPI) măsoară evoluţia de ansamblu a preţurilor produselor/serviciilor industriale fabricate şi livrate în primul stadiu de comercializare de producătorii interni într-o anumită perioadă (denumită perioadă curentă) faţă de o perioadă anterioară (denumită perioadă de bază sau de referinţă).
Sfera de cuprindere a indicelui preţurilor producţiei industriale este reprezentată de ansamblul produselor fabricate şi comercializate (la intern şi/sau export) de către operatorii economici
Preţurile colectate sunt preţuri de producător, nu includ TVA, cheltuielile de transport şi alte taxe pe produs.
Preţurile sunt colectate de la aproximativ 1700 de operatori economici.
Colectarea datelor se realizează o dată pe lună şi constă în înregistrarea preţurilor la nivel de sortiment considerat reprezentativ de către fiecare operator economic inclus în eşantion.