În urma rezultatelor alegerilor din România, atenția presei internaționale s-a îndreptat asupra situației din țară. Publicații precum BBC, Reuters și Politico au scris despre posibilele implicații ale rezultatului din turul al doilea, subliniind izolarea României, continuarea trendului eurosceptic și tensiuni ideologice.
Destabilizări economice și în NATO
O victorie a lui Simion ar putea izola România, ar putea eroda investițiile private și destabiliza flancul estic al NATO, unde Ucraina luptă împotriva unei invazii ruse aflate în al treilea an, spun analiștii politici citați de Reuters.
Aceasta ar extinde, de asemenea, grupul liderilor eurosceptici din UE, care îi include deja pe premierii din Ungaria și Slovacia, într-un context în care Europa se confruntă cu dificultăți în a-și construi un răspuns la politica lui Trump.
Analiștii spun că Nicușor Dan va avea mai multe dificultăți decât Antonescu în a-l învinge pe Simion în turul doi, din cauza rivalităților dintre el și partidele tradiționale, ceea ce face dificilă transferarea voturilor. Mulți din PSD și PNL împărtășesc mai multe idei cu Simion decât cu Nicușor Dan, au spus aceștia.
Victor Ponta, fost premier de stânga care a virat către naționalism conservator, ar putea juca un rol decisiv după votul de duminică, după ce a terminat pe locul patru cu 1,22 milioane de voturi, și și-ar putea folosi influența electorală pentru a deveni un jucător cheie în politica românească, apreciază Reuters.
Ochii pe România
Rezultatele alegerilor sunt urmărite cu mare atenție la Bruxelles și Washington, întrucât România a devenit cel mai nou câmp de luptă între extrema dreaptă și conducerea politică actuală, scrie Politico.
În același timp, BBC subliniază că o posibilă victorie a lui Simion pe 18 mai este așteptată cu neliniște în capitalele europene, la Washington, Kiev și Moscova, în contextul în care România este o rută importantă de tranzit pentru sisteme de armament și muniție către Ucraina. În septembrie anul trecut, România a oferit unul dintre cele două sisteme de apărare antiaeriană Patriot către Ucraina.
În același timp, administrația Trump își reevaluează angajamentul față de România. Un acord de scutire de viză a fost anulat brusc în ajunul alegerilor, spune BBC.
În calitate de șef al Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT), președintele poate bloca orice decizie și are o influență puternică asupra politicii de securitate.
Simion a declarat clar pentru BBC că „Rusia este cel mai mare pericol pentru România, Polonia și statele baltice, problema e că acest război nu duce nicăieri”.
El a spus că speră ca negocierile de pace organizate de administrația Trump să ducă la un armistițiu și discuții de pace.
Nemulțumirea publicului față de sprijinul financiar acordat refugiaților ucraineni a fost un pilon central al campaniei lui Simion, deși el neagă că ar fi pro-rus. El a afirmat că bunele relații cu Kievul, în viitor, vor depinde de modul în care Ucraina tratează minoritatea română și bisericile și școlile românești de acolo.