Oferte locuri de munca top

Economia globala resimte deja impactul tarifelor impuse de Trump

Tarifele impuse de președintele SUA, Donald Trump, încetinesc tot mai mult motoarele economiei mondiale, care timp de decenii au fost alimentate de un comerț previzibil și relativ liber, transmite Reuters.

De la multinaționale de renume până la jucători de nișă în comerțul electronic, companiile și-au redus săptămâna trecută estimările de vânzări, au anunțat posibile concedieri și și-au revizuit planurile de afaceri, în timp ce marile economii și-au redus prognozele de creștere din cauza datelor economice slabe.

Chiar dacă piețele financiare pariază că SUA și China vor evita un război comercial în toată regula și că Trump va încheia acorduri pentru a preveni noi tarife asupra altor țări, incertitudinea privind deznodământul acestor tensiuni a devenit ea însăși un factor major de încetinire.

„Politica tarifară a SUA reprezintă un șoc negativ serios pentru economia mondială pe termen scurt”, a declarat Isabelle Mateos y Lago, economist-șef al grupului bancar francez BNP Paribas, citată de Reuters.

Beijingul a declarat vineri că evaluează o ofertă din partea Washingtonului de a purta discuții cu privire la tarifele americane de 145%, față de care China a răspuns cu taxe de 125%.

Administrația Trump a sugerat, de asemenea, că este aproape de a încheia acorduri cu țări precum India, Coreea de Sud și Japonia pentru a evita impunerea altor tarife în următoarele săptămâni.

Între timp, companii precum producătorul suedez de electrocasnice Electrolux și-au redus estimările, în timp ce Volvo Cars, producătorul de gadgeturi Logitech și gigantul din industria băuturilor Diageo și-au abandonat obiectivele din cauza incertitudinii.

Eliminarea tratamentului de scutire de taxe pentru colete de comerț electronic sub 800 de dolari provenite din China a fost o lovitură dură pentru mulți jucători mici.

„Trecem de la zero la 145%, ceea ce este de-a dreptul nesustenabil atât pentru companii, cât și pentru clienți”, a spus Cindy Allen, CEO al Trade Force Multiplier, o firmă globală de consultanță în comerț, citată de Reuters. „Am văzut multe afaceri mici și mijlocii care pur și simplu au ales să iasă complet de pe piață.”

Perspectiva tarifelor a determinat Banca Japoniei să își reducă săptămâna trecută prognoza de creștere, în timp ce tensiunile comerciale au fost menționate de analiști ca motiv al revizuirii în scădere a perspectivelor de creștere pentru Olanda și regiunea Orientului Mijlociu și a Africii de Nord (MENA).

În același timp, activitatea fabricilor din China a înregistrat în aprilie cel mai rapid ritm de contracție din ultimele 16 luni, conform unui astfel de sondaj, în timp ce un raport similar pentru Marea Britanie a arătat că exporturile fabricilor britanice au scăzut luna trecută în cel mai accentuat ritm din ultimii aproape cinci ani.

Economiștii au avertizat rapid că cifrele mai bune din Germania, orientată spre export, ar putea fi datorate în mare parte faptului că fabricile s-au grăbit să finalizeze comenzile înainte ca tarifele să intre în vigoare.

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 3/mai 2025

Revista Arena Constructiilor aprilie 2025


Etichete:
Sus