Pentru importante proiecte rutiere – autostrăzi, drumuri expres și noile drumuri transregio – sunt încă în curs de elaborare studiile de fezabilitate.
Așadar, este de așteptat ca investițiile în infrastructura rutieră să continue în țara noastră și în următorii ani.
Printre proiectele rutiere de anvergură care se preconizează a fi scoase la licitație în perioada imediat următoare se numără Autostrada Suceava – Siret DN2H și Drumul Expres DN2H – frontiera Siret, ne-au menționat reprezentanții Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere.
Alte proiecte importante sunt departe de lansarea licitațiilor pentru atribuirea contractelor de execuție, situația fiind dezastruoasă în elaborarea studiilor de fezabilitate.
Pentru câteva sute de km de autostrăzi se înregistrează întârzieri considerabile în etapa SF.
Proiecte ale unor tronsoane sunt „în curs de realizare a studiilor de fezabilitate” de mai mult de patru ani.
„În ceea ce privește problemele frecvente apărute în elaborarea studiilor de fezabilitate amintim: accesul utilajelor în teren pentru realizarea investigațiilor (geotehnice și arheologice), obținerea tuturor avizelor din partea instituțiilor abilitate și slaba mobilizare a prestatorului”, ne-au transmis reprezentanții CNAIR.
Majoritatea proiectelor pentru elaborarea studiilor de fezabilitate întârzie, mai spun aceștia.
„Din experiența noastră în derularea studiilor de fezabilitate s-a constatat faptul că majoritatea proiectelor înregistrează întârzieri la această fază. Motivele pot fi independente de voința prestatorilor sau imputabile acestora, iar întârzierile variază pentru fiecare caz în parte”, este explicația primită.
Sunt tronsoane rutiere importante care încă așteaptă o definitivare a traseului, a studiilor și investigațiilor de teren.
Unele au fost deja transferate către noua companie care va prelua construirea de autostrăzi: Compania Națională de Investiții Rutiere (CNIR).
CNIR a preluat la finele anului trecut proiectul pentru realizarea SF-ului Autostrăzii A13 Brașov – Bacău și în februarie anul acesta proiectul pentru elaborarea studiului pentru Autostrada A3 Ploiești – Brașov.
Autostrada A13 Brașov – Bacău: traseul va fi modificat
La ultima raportare, studiul topografic era în proporție de 80% finalizat, iar studiul geotehnic în proporție de aproximativ 25%, potrivit informațiilor furnizate de reprezentanții CNIR.
Termenul pentru predarea studiului de fezabilitate complet este septembrie 2026.
Contractul pentru finalizarea studiului de fezabilitate al Autostrăzii Brașov – Bacău a fost semnat cu Consitrans la 22 iulie 2024. Valoarea contractului este de peste 81,2 milioane lei fără TVA. Potrivit documentației, durata de realizare pentru studiul de fezabilitate este de doi ani.
Contractul precedent pentru SF și PT pe A13 Brașov – Bacău a fost reziliat la începutul toamnei anului 2022, după ce chiar proiectantul a notificat CNAIR pentru rezilierea amiabilă a contractului încă de la începutul lunii iunie, arătând că nu mai poate acoperi costurile suplimentare pentru investigațiile geotehnice.
Contractul precedent a fost semnat în mai 2020 pe circa 20 de milioane de lei cu Search Corporation și Primacons Grup.
Licitația pentru finalizarea SF-ului a fost lansată și anulată de mai multe ori până la semnarea cu Consitrans.
Însă se pare că și noul proiectant va avea de realizat mai multe variante de traseu.
CNIR a anunțat că pentru a facilita realizarea unui obiectiv de importanță strategică în zona localității Sânpetru, traseul autostrăzii va trebui reconfigurat.
Traseul inițial stabilit pentru Autostrada A13 Brașov – Bacău va fi modificat în zona municipiului Brașov ca urmare a solicitărilor Ministerului Economiei, reproiectarea traseului fiind necesară pentru o investiție strategică a companiei Romarm.
Pentru a respecta cerințele de mediu, în zona Dealului Lempeș, se analizează proiectarea unui tunel cu o lungime cuprinsă între 400 și 600 de metri.
Propunerile pentru noul traseu din Brașov și Covasna vor impune costuri suplimentare.