Oferte locuri de munca top

Urban Up: Finantare pentru instalarea de panouri fotovoltaice pe blocuri

Viitorul Program Urban Up va finanța instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice pe blocurile de locuințe colective, potrivit unui proiect de Ordonanță de Urgență (proiect atașat la finalul știrii).

De asemenea, va fi finanțată și achiziționarea de instalații de stocare a energiei electrice produse din surse regenerabile, cu o capacitate de minim 50% din puterea instalată a sistemului de panouri fotovoltaice.

Acest nou program completează programul de finanțare derulat de către Administrația Fondului pentru Mediu („Casa Verde”), dedicat instalării unor sisteme de panouri care folosesc sursele de energie regenerabilă, nepoluante, în vederea producerii energiei electrice, pentru alte tipuri de locuințe, în afară de blocuri.

Bugetul programului Urban Up este de minim 100 milioane lei și maxim 158 milioane lei, în limita creditelor de angajament aprobate în bugetul Ministerului Energiei.

Acest nou program de finanțare va permite asociațiilor de condominiu să devină mai puțin dependente de fluctuațiile pieței energetice și de furnizorii tradiționali.

În procesul de implementare se utilizează mecanismul decontării cererii de plată, stabilit prin intermediul schemei de sprijin.

Obiectivele de investiții constau în:

* achiziționarea şi montarea sistemelor de panouri fotovoltaice cu o putere instalată de minim 10kWp, în vederea producerii energiei electrice pentru autoconsum;

* achiziționarea și montarea instalațiilor de stocare a energiei electrice produse din surse regenerabile cu o capacitate de minim 50% din puterea instalată a sistemului de panouri fotovoltaice, pentru sprijinirea creșterii utilizării directe a energiei electrice provenite din resurse regenerabile.

Ministerul Energiei va încheia cu beneficiarii contracte de finanțare multianuale, pe o perioadă de maximum 3 ani, în limita creditelor de angajament aprobate anual cu această destinație.

Prin intermediul programului, se realizează creșterea gradului de utilizare a surselor regenerabile de energie, precum și a eficienței energetice, îmbunătățirea calității aerului și reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră. Prin utilizarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică necesară consumului propriu, pentru achiziționarea de instalații de stocare a energiei electrice produse din surse regenerabile și opțional se asigură livrarea surplusului de energie electrică în rețeaua națională de energie electrică.

 

Descarcati aici

 

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 1/martie 2025


Etichete:
Sus