O stagnare a prețurilor locuințelor în perioada următoare este estimată de cei mai mulți dintre analiștii financiari care au răspuns sondajului realizat ăn luna martie de Asociația CFA România pentru calcularea Indicatorului de Încredere Macroeconomică.
Astfel, 61% dintre participanții la sondaj anticipează o stagnare în următoarele 12 luni, în timp ce numai 29% anticipează o scădere.
De asemenea, 74% dintre participanți consideră că prețurile actuale ale locuințelor sunt supra-evaluate, iar 21% că sunt corect evaluate.
Indicatorul de Încredere Macroeconomică al Asociației CFA România a crescut în luna martie cu 7,3 puncte până la valoarea de 43,9 puncte.
Această creștere se datorează exclusiv îmbunătățirii percepțiilor privind evoluțiile viitoare, în timp ce evaluarea condițiilor economice actuale a rămas aproape neschimbată față de luna anterioară.
Rata anticipată a inflației pentru orizontul de 12 luni (aprilie 2026) s-a redus comparativ cu valoarea înregistrată în luna martie și a atins nivelul de 4,65%.
În ceea ce privește cursul de schimb euro/leu, aproximativ 79% dintre participanți anticipează o depreciere a leului în următoarele 12 luni, iar restul o stagnare a cursului.
Astfel valoarea medie a anticipațiilor pentru orizontul de 6 luni este de 5,0311 lei pentru un euro, în timp ce pentru orizontul de 12 luni, valoarea medie a cursului euro/leu anticipat este 5,0735 lei pentru un euro.
Deficitul bugetului de stat prognozat pentru anul 2025 a rămas similar cu exercițiul anterior la valoarea medie a anticipațiilor de 7,4% din PIB.
Anticipațiile de creștere economică pentru anul 2025 se situează, în scădere față de exercițiul anterior, la valoarea medie de 1,0%, existând și opinii în rândul participanților privind o posibilă intrare în recesiune a economiei românești.
Datoria publică calculată ca procent în PIB este anticipată să se majoreze la 58% în următoarele 12 luni.
“În contextul deficitelor gemene nesustenabile, principalul risc pe termen scurt pentru economia României este riscul de retrogradare în categoria nerecomandată investițiilor („junk”). Acest risc este strâns legat de consolidarea fiscală necesară, solicitată de agențiile de rating, pentru a aduce deficitul bugetar în zona de sustenabilitate într-un termen rezonabil”, a declarat Adrian Codirlașu, CFA – Președinte al Asociației CFA România.
Sondajul este realizat lunar de Asociația CFA România și reprezintă un indicator prin intermediul căruia organizația dorește să cuantifice anticipațiile analiștilor financiari cu privire la activitatea economică în România pentru un orizont de timp de un an.
Indicatorul de Încredere Macroeconomică ia valori între 0 (lipsa încrederii) și 100 (încredere deplină în economia românească).
Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 1/martie 2025