Acordurile de preț stabilesc în avans, între firmă și ANAF, ce prețuri trebuie folosite între firme din același grup (ca să nu se ajusteze artificial profiturile).
În prezent, astfel de acorduri se aplică doar pentru viitor.
Dar, potrivit unui proiect de Ordonanță de Urgență al Ministerului de Finanțe, intrat în consultare publică, ar urma să fie posibil ca acordurile de preț să se aplice și pe perioada trecută, pe maximum ultimii 3 ani („roll-back”).
Dacă în prezent controlul fiscal continuă chiar dacă firma are cerere pentru un acord de preț în avans, în viitor inspecția fiscală va fi suspendată până când răspunde ANAF la cerere.
Detaliile despre cum funcționează acest „roll-back” vor fi stabilite printr-un ordin special emis de șeful ANAF.
Prevederile noului OUG sunt necesare, apreciază inițiatorii săi, ca România să evite conflictele fiscale și să respecte cerințele OCDE.
România a început procesul de aderare la OECD în 2022. Țara noastră lucrează acum să îndeplinească standardele organizației pentru a deveni membru cu drepturi depline, alături de țări dezvoltate precum Franța, Germania, SUA sau Japonia.
Noile prevederi ar urma, de asemenea, să ajute firmele să aibă siguranță fiscală și să evite controalele inutile.
Procedura amiabilă, cerută și după trei ani
În prezent, dacă două țări aplică diferit un tratat fiscal și firma este taxată dublu, aceasta poate cere statului să deschidă o procedură amiabilă ca să rezolve problema.
În schimb, pe viitor, potrivit noului proiect de OUG, firma poate solicita din timp deschiderea procedurii amiabile, nu doar după ce a fost dublu taxată.
Propunerea este să existe un termen clar de 3 ani în care să poată fi cerută procedura amiabilă.
Rezultatul procedurii amiabile va trebui să se aplice obligatoriu, chiar dacă firma a contestat și la instanță sau altă cale de atac.
Nou proiect de act normativ stabilește, totodată, reguli clare privind implementarea deciziei amiabile, inclusiv în cazurile deja începute.
Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 1/martie 2025