Administrația Fondului pentru Mediu va putea prelua finanțarea de noi proiecte, conform unui proiect de completare a Ordonanței de urgență a Guvernului privind Fondul pentru mediu.
Astfel, va fi instituită posibilitatea ca AFM să gestioneze și să implementeze proiectele aferente lucrărilor de închidere și ecologizare, finanțate din bugetul de stat sau din fonduri externe nerambursabile. Este vorba de închiderea și reabilitarea depozitelor de deșeuri neconforme preluate în patrimoniu.
Finanțarea cheltuielilor pentru elaborarea aplicațiilor de finanțare în vederea încheierii unor contracte finanțate din fonduri externe nerambursabile în cadrul Programului de dezvoltare Durabilă 2021-2027, se va asigura din bugetul Administrației Fondului pentru Mediu, urmând ca ulterior să se solicite rambursarea cheltuielilor eligibile proporțional cu rata de cofinanțare conform contractului de finanțare.
Finanțarea cheltuielilor pentru implementarea proiectelor pentru închiderea și reabilitarea depozitelor de deșeuri municipale neconforme ca urmare a încheierii contractelor finanțate din fonduri externe nerambursabile, va fi asigurată din bugetul de stat utilizându-se mecanismul cererilor de prefinanțare, mecanismul cererilor de plată și mecanismul rambursării cheltuielilor eligibile.
Asigurarea cadrului legal necesar gestionării și implementării proiectelor aferente lucrărilor de închidere și ecologizare a depozitelor de deșeuri neconforme este fundamentală în demararea procedurilor care conduc la respectarea Hotărârii Curții de Justiție a Uniunii Europene, în cauza C-109/22, Comisia împotriva României, pentru neexecutarea Hotărârii CJUE în cauza C-301/17 referitoare la neîndeplinirea, de către România, a obligațiilor prevăzute de art. 14 lit. (b) coroborat cu art. 13 din Directiva 1999/31/CE privind depozitele de deșeuri.
În lipsa aprobării acestor prevederi, AFM nu poate derula activitățile specifice și necesare proiectelor de ecologizare și închidere a acestor depozite.
Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 1/martie 2025