Edilii județului Arad și-au propus să realizeze un nou spital, pentru care investiția totală se ridică la aproximativ 115 milioane de euro.
Planurile sunt avansate, în sensul că a fost definitivat proiectul tehnic.
Potrivit estimărilor firmei de arhitectură, construirea și amenajarea complexului vor dura între 18 și 24 de luni, inclusiv fazele de avizare și autorizare.
”Licitația pentru alegerea contractorului va fi deschisă în mai, iar semnarea contractului este planificată pentru sfârșitul anului”, speră oficialii CJ Arad.
Proiectul tehnic pentru noul Complex Matern-Pediatrie a fost finalizat și predat Consiliului Județean Arad de Pro Arhitectura SRL, la mai puțin de șase luni de la semnarea contractului.
Arhitecta Ela Falcă a subliniat faptul că proiectul a constituit o adevărată provocare pentru echipa de proiectare: „Am fost pregătiți pentru această lucrare și suntem mândri că am reușit într-un timp record să putem finaliza niște etape extrem de importante”.
Finanțarea construcției complexului a fost accesată de către Consiliul Județean Arad prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), care are ca termen limită finalul anului 2026.
Însă, președintele Iustin Cionca a subliniat că își asumă realizarea Complexului Matern-Pediatrie până cel târziu în anul 2028, indiferent de sursa de finanțare.
La rândul său, Sergiu Bîlcea, vicepreședinte al Consiliului Județean Arad, a spus că prioritatea numărul unu a Consiliului Județean Arad este finalizarea maternității. „Analizăm deja alternative viabile pentru asigurarea continuității investiției. Printre variantele avute în vedere se numără realocarea proiectului pe alte axe de finanțare, cum ar fi Programul Operațional Regional, în condițiile în care proiectul a fost inițiat prin Compania Națională de Investiții și ulterior preluat prin PNRR”.
Și tot legat de sursa de finanțare, Iustin Cionca a menționat că, la nivel național, există inițiative parlamentare pentru prelungirea PNRR în domeniul Sănătății.
O altă posibilitate analizată este contractarea unui împrumut bancar, însă aceasta este considerată o soluție de ultimă instanță.
„Cred că e obligația Statului român să construiască acest spital. Poate exista și posibilitatea prelungirii PNRR pe Sănătate, solicitată de unii parlamentari. Chiar nu vreau să mă gândesc la ultima fază, aceea ca noi, la Consiliul Județean, să luăm un împrumut, nu mi se pare corect față de arădeni să facem noi, când există și alte programe”, a declarat Iustin Cionca.
Conform planului, Complexul Matern-Pediatrie va fi construit în spatele clădirii Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad și va avea: 300 de paturi în saloane; 60 de locuri de parcare; o unitate de primiri urgențe legată direct de UPU Adulți; un heliport pe acoperiș.
Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 1/martie 2025