Muncitorii care lucrează în demolarea și renovarea construcțiilor, industria extractivă, gestionarea deșeurilor și combaterea incendiilor se confruntă cu un risc ridicat de expunere la azbest, agent cancerigen extrem de periculos.
Aceștia sunt vizați de prevederi privind protecția sănătății și securității lucrătorilor faţă de riscurile cauzate de expunerea la azbest, prevederi ce vor fi completate, prin transpunerea directivei UE în legislația României, conform unui proiect de Hotărâre de Guvern.
De la ultima revizuire a valorii limită de expunere profesională pentru azbest, din anul 2003, dovezile științifice au demonstrat că azbestul nu are un nivel de expunere sigur, ceea ce înseamnă că orice expunere la azbest poate provoca în cele din urmă o boală legată de azbest.
Potrivit Statisticilor europene privind bolile profesionale, acesta reprezintă de departe principala cauză a cancerului profesional, dat fiind că nu mai puțin de 78% din cancerele profesionale recunoscute în statele membre sunt corelate cu expunerea la azbest.
Prin urmare, prezenta directivă se aplică tuturor activităților, inclusiv lucrărilor de construcție, renovare și demolare, gestionării deșeurilor, mineritului și stingerii incendiilor, în timpul cărora lucrătorii sunt sau pot fi expuși la praf provenit din azbest sau din materiale care conțin azbest.
De asemenea, trebuie luat în considerare faptul că în cadrul „Valului de renovări pentru Europa”, program al cărui obiectiv este decarbonizarea clădirilor, este esențial ca îndepărtarea și eliminarea în condiții de siguranță a materialelor care conțin azbest să fie tratată ca prioritate, deoarece repararea, întreținerea, încapsularea sau sigilarea pot duce la amânarea îndepărtării, fapt ce poate perpetua riscurile de expunere a lucrătorilor.
Prin urmare, atunci când evaluează dacă o activitate implică sau este probabil să implice un risc de expunere la azbest sau la materiale care conțin azbest, angajatorii ar trebui să ia în considerare îndepărtarea totală a azbestului ca opțiune preferată oricărei alte activități de manipulare, ori de câte ori acest lucru este fezabil și benefic pentru protecția lucrătorilor. În plus, lucrătorii care sunt expuși sau care ar putea fi expuși la azbest trebuie să beneficieze de formare în regim de urgență.
Sunt necesare măsuri speciale de control și de precauție, inclusiv prin utilizarea tehnologiei de ultimă generație, pentru lucrătorii expuși sau care ar putea fi expuși la azbest într-o concentrație mai mică de fibre de azbest în aer la un nivel cât mai scăzut posibil din punct de vedere tehnic sub valoarea-limită, prin măsuri cum ar fi aspirarea prafului la sursă și curățarea și întreținerea spațiilor.
Pentru munca în regim de izolare, sunt necesare măsuri specifice de protecție a lucrătorilor, cum ar fi suprimarea prafului, alimentarea cu aer proaspăt și utilizarea filtrelor HEPA. Supunerea lucrătorilor la o procedură de decontaminare și consolidarea cerințelor de formare aferentă sunt elemente importante pentru o contribuție semnificativă la reducerea riscurilor legate de o astfel de expunere.
Principalele modificări legislative:
* Completarea definiției azbestului, a domeniului de aplicare și a bolilor;
* Modificarea valorii-limită de expunere profesională la fibrele de azbest în suspensie, progresiv, cu introducerea unei perioade de tranziție până la 20 decembrie 2029;
* Introducerea referirii la expunerea sporadică și de intensitate scăzută;
* Completarea sistemului de notificare, păstrare, îndepărtare și eliminare în siguranță a materialelor care conțin azbest;
* Prelevarea probelor și măsurarea fibrelor de azbest în suspensie prin microscopie electronică, de preferat, determinare mai precisă față de determinarea prin microscopie cu contrast de fază;
* Completarea măsurilor de protecție pentru lucrătorii expuși la azbest, inclusiv în cazul depășirilor probabile, a echipamentului de protecție personală, a îndepărtării azbestului, a supravegherii medicale a lucrătorilor și a bolilor legate de azbest, a informaților pentru serviciile de urgență;
* Autorizarea lucrărilor de demolare/îndepărtare azbest;
* Completarea instruirii lucrătorilor expuși la fibre de azbest;
* Introducerea unei noi anexe cu cerințele de instruire, completarea celei existente și renumerotarea acesteia.
Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 1/martie 2025