Prețurile petrolului au scăzut joi, după ce președintele american Donald Trump a anunțat tarife mai mari pentru China, chiar dacă a anunțat o pauză de 90 de zile în aplicarea tarifelor destinate altor țări, conform Reuters.
Trump a crescut tariful pentru China la 125%, față de tariful anterior de 104% care intrase în vigoare mai devreme în cursul zilei de miercuri.
Contractele futures pentru Brent au scăzut cu 0,6%, ajungând la 65,09 dolari pe baril, în timp ce contractele futures pentru țițeiul american West Texas Intermediate (WTI) au scăzut cu 0,5%, ajungând la 62,06 dolari.
Analiștii în materie de mărfuri de la ING au declarat într-o notă de cercetare că tarifele mai mari impuse Chinei de către SUA aduc multă incertitudine în piețe.
„Această incertitudine este în continuare de natură să afecteze creșterea economică globală, ceea ce reprezintă, evident, un motiv de îngrijorare pentru cererea de petrol”, au spus aceștia.
La rândul său, China a anunțat joi un tarif suplimentar de 84% pentru importurile de produse americane.
„Este posibil ca prețurile petrolului să revină pe trendul general descendent odată ce optimismul legat de recenta pauză tarifară se estompează”, a declarat Yeap Jun Rong, strateg de piață la platforma de tranzacționare online IG, citat de Reuters.
„Factorii care afectează cererea persistă, având în vedere riscurile pentru perspectivele de creștere ale Chinei, pe fondul actualului schimb de replici tarifare”, a mai spus Yeap.
Investitorii au urmărit și factori de ofertă mixtă.
„Prețurile au găsit un oarecare sprijin după ce conducta Keystone a declarat situație de forță majoră în privința livrărilor de petrol programate”, au scris joi analiștii ANZ Research, menționând totodată riscuri de scădere din cauza semnalelor privind o creștere a ofertei din partea membrilor OPEC.
Conducta Keystone, care transportă petrol din Canada în Statele Unite, a rămas închisă miercuri după o scurgere de petrol în apropiere de Fort Ransom, Dakota de Nord, iar planurile de repunere în funcțiune sunt în curs de evaluare, potrivit operatorului său, South Bow.
În Statele Unite, stocurile de țiței au crescut cu 2,6 milioane de barili în săptămâna încheiată la 4 aprilie, potrivit Administrației pentru Informații Energetice (EIA), aproape dublu față de așteptările dintr-un sondaj Reuters, care estimau o creștere de 1,4 milioane de barili.
Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 1/martie 2025