Banner Paste 2025

Un nou Drum Transregio va lega Blaj de Teius si A10

Proiectul de construire a Drumului Transregio Blaj – Teius – A10 are o valoare estimată, prin Studiul de Fezabilitate recent finalizat, de peste 200 milioane de euro.

Indicatorii tehnico-economici au fost aprobați de către Consiliul Județean Alba și urmează ca CNAIR să elaboreze documentația tehnică necesară și, ulterior, să lanseze procedura de achiziție publică în vederea atribuirii contractului pentru proiectare și execuția lucrărilor.

Noul drum TransRegio Blaj – Teiuș – A10 conține sectoare de drum existent ale DN 14B, propuse spre modernizare, și patru sectoare de drum nou și are o lungime de 20.921 m.

Proiectul prevede modernizarea DN 14B și a podurilor peste CF M200 la Teiuș și CF M300 la Crăciunel.

Noul drum va asigura acces direct la rețeaua TEN-T prin nodul rutier de la Teiuș al autostrăzii A10 Sebeș-Turda.

Beneficiarii proiectului sunt Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere SA și asocierea dintre Consiliul Județean Alba și primăriile Blaj, Teiuș, Mihalț și Crăciunelul de Jos.

Costurile necesare pentru realizarea proiectului au fost estimate la 1.011.937.658 lei, cu TVA inclus, din care valoarea lucrărilor de construcţii-montaj este de 903.699.318 lei, inclusiv TVA.

Finanțarea investiției se realizează din fonduri externe nerambursabile și de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Transporturilor și Infrastructurii, în limita sumelor aprobate anual cu această destinație, precum și din alte surse legal constituite, conform programelor de investiții publice aprobate potrivit legii.

Sectoarele de drum existent ce vor fi modernizate includ corecția unor curbe cu translatarea axului stânga dreapta față de existent, pentru asigurarea unei geometrii corespunzătoare normelor tehnice și lărgirea platformei drumului la 10 m.

Traseul aprobat se desprinde din DN1/E81, km 396+500, situat la limita UAT Teiuș cu UAT Galda de Jos, prin intermediul unui sens giratoriu proiectat.

Apoi, continuă pe un sector de drum nou, pornind de la km 0+000, traversând o zonă de teren agricol plat, paralel cu un canal ANIF. Ajunge în spatele zonei industriale a orașului Teiuș, unde este prevăzută o conexiune cu parcul industrial Teiuș, la km 0+750, traversează parcul industrial și se conectează cu traseul existent al DN 14B în zona km 1+320, la marginea zonei urbane construite a orașului Teiuș.

În continuare, traseul drumului Transregio se pliază pe axul existent al DN 14B, întâlnind la km 1+400 sensul giratoriu existent ce aparține nodului rutier Teiuș al autostrăzii Sebeș-Turda, Lot 2.

De aici traseul se menține pe axul existent al DN 14B, subtraversează la km 2+000 autostrada A10 prin pasajul existent al autostrăzii.

Începând cu poziția km 2+240 drumul Transregio se dezvoltă pe un pasaj superior proiectat de lungime de 668 m.

Pasajul traversează denivelat linia CF M200 Teiuș, linia CF M300 Crăciunelu – racord spre stația Coșlariu ce aparține coridorului IV Pan european și drumul județean DJ107H.

Pasajul nu se suprapune cu traseul DN 14B, acesta fiind translatat spre deapta cu 35 m fața de drumul DN 14B existent.

De la km 3+090 – km 4+000 drumul se suprapune pe teritoriul administrativ al UAT Sântimbru și urmărește traseul existent al DN14B.

La km 3+820 traversează denivelat linia CF M300 printr-un pasaj superior existent, realizat în cadrul proiectului de modernizare cale ferată. Imediat după ieșirea de pe pasajul existent, se va realiza o corecție a curbei existente prin mărirea razei de la 90 m la 230 m.

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 1/martie 2025


Etichete:
Sus