Banner Paste 2025

Grindeanu: Vom circula pe magistrala M6 1 Mai – Otopeni prin 2027 – 2028

Prima cârtiță care va săpa galeriile de metrou pe Secțiunea Sud a Magistralei M6, între stațiile 1 Mai și Tokyo, a fost deja poziționat în subteran, pe amplasamentul viitoarei stații „Tokyo” din Băneasa.

„Sfânta Maria”, așa cum a fost botezată prima „cârtiță” de foraj, va începe lucrările efective în perioada imediat următoare. Al doilea TBM care va fora pe această secțiune este denumit „Sfânta Ana”.

„Vorbim, pe acest tronson de 6,6 kilometri, de șase stații. Astăzi, primul TBM va începe să foreze. Într-un final, pe întregul tronson vor fi patru TBM-uri: două pe această secțiune, două pe cealaltă. Iar undeva în 2027 – 2028, de la 1 Mai până la Aeroportul Henri Coandă, vom avea această magistrală M6”, a precizat Sorin Grindeanu. ministrul Transporturilor.

Asocierea de constructori turci a ajuns la un stadiu fizic în șantier de peste 27% și trebuie să finalizeze lucrările pentru structura de rezistență în anul 2028.

A doua secțiune (Tokyo –  Aeroport Otopeni) are o lungime de 7,6 km și, de asemenea, șase stații (Washington, Paris, Bruxelles, Otopeni, Ion I.C. Brătianu, Aeroport Otopeni).

Și aici lucrează o asociere de constructori turci, care trebuie să finalizeze construcția structurii de rezistență la sfârșitul anului 2027.

În paralel cu lucrările de infrastructură se vor desfășura lucrări pentru finisaje, căi de rulare și instalații necesare operării, pentru care a fost deja semnat luna trecută un contract în valoare de 1,7 miliarde lei (fără TVA).

În ansamblu, finanțarea construcției și dotării (inclusiv cu trenuri noi de metrou) a Magistralei 6 este asigurată prin PNRR, fonduri JICA (împrumut de la guvernul japonez) și bugetul de stat.

În perioada următoare punerii în funcțiune a TBM-ului „Sfânta Maria”, va deveni operațional și TBM-ul „Sfânta Ana”.

Acesta va porni tot de la viitoarea stație de metrou Tokyo către 1 Mai, excavând cel de al doilea tunel de pe Secțiunea Sud.

Ministrul Grindeanu a punctat și istoricul proiectului.

Primele discuții privind această magistrală datează din anii ’90, iar sprijinul guvernului japonez prin agenția JICA (Japan International Cooperation Agency) a fost esențial pentru continuarea finanțării.

„La finalul anului 2021, când am venit la Ministerul Transporturilor, găsisem proiectul anulat, pentru că ministrul dinainte spusese că nu e rentabil. Am reluat imediat discuțiile cu Ambasada Japoniei și le-am spus că acea decizie a fost o greșeală istorică. Astăzi suntem aici cu un constructor desemnat și lucrările în desfășurare”, a spus Grindeanu.

El a adăugat că dorește ca, după finalizarea lucrărilor, întreaga magistrală M6 să fie transferată către Primăria Generală a Capitalei, „cu tot cu subvenția care vine de la stat”, pentru ca „în București să se poată discuta despre un sistem de transport integrat în București”.

„Construcția metroului spre aeroportul Otopeni este mai mult decât un proiect de infrastructură. Este un simbol al progresului, al ambiției și angajamentul primește de viitor”, a adăugat premierul Marcel Ciolacu, la ceremonia de lansare a forajului operațional pe Secțiunea Sud (1 Mai-Tokyo) a Magistralei de Metrou M6.

Magistrala 6 (M6)-un proiect în valoare totală de 7,8 miliarde de lei (fără TVA)- are o lungime de 14,2 km și va avea 12 stații (între 1 Mai și Aeroportul Otopeni).

Magistrala va fi deservită de 12 trenuri noi și este formată din două secțiuni.

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 1/martie 2025


Etichete:
Sus