Banner Paste 2025

Imprumut de 600 mil euro pentru construirea de cai ferate

Două contracte de finanțare urmează să fie aprobate pentru proiecte de cale ferată. Contractele au fost încheiate între România şi Banca Europeană de Investiţii (BEI). Fiecare ajunge la o valoare de 300 milioane euro.

Împrumuturile acoperă până la 50% din costul total al proiectelor, conform unor proiecte de lege.

Linia feroviară Caransebeș – Arad

Proiectul presupune modernizarea liniei de cale ferată Caransebeș – Timişoara – Arad, în lungime de 162 km, ca linie dublă, electrificată, controlată de un sistem care să asigure cerințele de interoperabilitate, pentru circulația trenurilor cu viteze cuprinse între minim 120 km/h şi maxim de 160 km/h, pe întreg tronsonul, precum şi implementarea sistemului ERTMS (Sistemul european de management al traficului feroviar).

Valoarea estimată a proiectului este de 1,758 miliarde euro (inclusiv TVA și achiziția de terenuri), alocarea aferentă din PNRR fiind în sumă de circa 1,1 miliarde euro. Diferența, până la concurența valorii totale, urmează a fi acoperită de la bugetul de stat, prin bugetul MTI și din veniturile proprii ale CNCF CFR SA, precum și din alte surse legal constituite.

Proiectul este compus din patru secțiuni (loturi) ale liniei feroviare Caransebeș – Timișoara – Arad: Caransebeș-Lugoj (39,38 km), Lugoj-Timișoara Est (53,91 km), Timișoara Est-Ronaț Triaj gr. D (13,86 km) și Ronaț Triaj gr. D–Arad (54,86 km).

Se estimează că proiectul se va finaliza în 2029, iar data finală de disponibilizare a împrumutului este de 72 de luni de la data semnării contractului de finanțare.

Linia feroviară Cluj Napoca-Episcopia Bihor

Obiectivul investiției îl constituie electrificarea şi modernizarea liniei de cale ferată Cluj – Oradea – Episcopia Bihor şi presupune realizarea unei infrastructuri ce va permite viteze maxime cuprinse între 100 km/h şi 160 km/h.

Prin proiect se realizează 18 km de linie dublă nouă, se desființează trecerile la nivel care nu respectă reglementările şi se realizează pasaje denivelate.

Se estimează că proiectul se va finaliza în 2027, iar data finală de disponibilizare a împrumutului este de 60 de luni de la data semnării contractului de finanțare.

Valoarea estimată a proiectului este de 1,975 miliarde euro (inclusiv TVA și achiziția de terenuri), alocarea aferentă din PNRR fiind în sumă de circa 1,1 miliarde euro.

Împrumuturile în valoare de câte 300 milioane euro va sprijini autoritățile române în acoperirea acestei contribuții prin finanțarea deficitului bugetului de stat creat pe parcursul implementării proiectului.

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 1/martie 2025


Etichete:
Sus