Banner Paste 2025

Casele din cartierul Henri Coanda vor fi finalizate si vandute de stat

După finalizarea locuințelor din cartierul Henri Coandă, dezvoltat de Agenția Națională pentru Locuințe (ANL), acestea vor fi vândute de către Ministerul Dezvoltării, care va prelua ANL.

Gestionarea defectuoasă a proiectului „Cartierul Henri Coandă” de către ANL a condus la numeroase litigii și la alocarea de fonduri suplimentare pentru remedierea problemelor, a constatat Curtea de Conturi.

Auditorii au recomandat o reformă în gestionarea programelor de locuințe, asigurând o mai bună planificare, transparență și colaborare între autorități.

Ca urmare, Ministerul Dezvoltării va prelua ANL și va extinde şi accelera programele de locuire, eliminând astfel redundanţele şi suprapunerile instituţionale.

Prin această preluare, ministerul îşi consolidează rolul de coordonator strategic al politicilor publice de dezvoltare locală şi regională, iar autorităţile locale vor putea gestiona direct lucrările aflate în execuţie, crescând responsabilizarea şi eficienţa la nivel local.

În ceea ce privește închiderea programului de construcții de locuințe proprietate privată prin credit ipotecar (cartier Henri Coandă și municipiul Iași), pentru locuințele pentru care nu s-a efectuat recepția la terminarea lucrărilor până la data intrării în vigoare a noului proiect, în termen de 15 zile de la data semnării protocolului de predare-primire sau, după caz, a procesului-verbal de constatare a refuzului semnării acestuia, între Ministerul Dezvoltării și ANL, ministerul va achiziționa servicii de evaluare a locuințelor.

Cartierul Henri Coandă este situat în nordul Capitalei, terenul aferent, cu o suprafaţă totală de peste 115,95 ha fiind situat pe raza a două unităţi administrative (Voluntari şi sector 1, Municipiul Bucureşti).

La acest moment s-au contractat un număr de 1.108 locuințe individuale, cuplate sau înșiruite, respectiv un număr de 121 unități locative în imobile colective de locuit.

Realizarea cartierului Henri Coandă a întâmpinat, în decursul timpului, multiple și variate dificultăți, determinate inclusiv de falimentul constructorilor și nerealizarea de către autoritățile administrației publice locale a rețelei edilitare de utilități publice, care să permită finalizarea și recepționarea locuințelor.

De asemenea, mecanismul gândit pentru realizarea locuințelor nu s-a dovedit eficient.

În esență, ANL a încheiat contracte de mandat cu persoanele fizice care doreau construirea unei locuințe în cartier, prin care se angaja să reprezinte persoana fizică în relaţiile cu banca finanțatoare, cu proiectantul şi antreprenorul general, în vederea urmăririi construirii şi finalizării locuinței.

De asemenea, ANL a încheiat contracte de antrepriză generală în baza cărora persoana fizică încheia contracte de construire cu societăți specializate.

Nefinalizarea imobilelor sau întârzierile înregistrate au generat multiple procese împotriva ANL, finalizate într-un cuantum considerabil cu tragerea la răspundere a ANL pentru neîndeplinirea în mod culpabil a obligațiilor asumate prin contractele de mandat.

De exemplu, la nivelul anului 2022 se înregistrau pe rolul instanțelor de judecată un număr de aproximativ 210 dosare având ca obiect, în principal, acordarea de despăgubiri pentru lipsa de folosință a imobilelor, pretențiile cumulate în aceste litigii depășind suma de 2 milioane euro.

Auditul financiar realizat de Curtea de Conturi a României, în curs de derulare și care privește situațiile financiare ale ANL pentru exercițiul financiar încheiat la 31.12.2023, relevă menținerea și chiar accentuarea deficiențelor semnalate în anii anteriori.

Echipa de audit, în urma analizei modului de implementare de către ANL a măsurilor dispuse prin rapoartele de control anterioare, concluzionează faptul că ”la nivelul ANL nu au putut fi identificate analize individuale (raport/notă etc.) pentru fiecare dintre imobilele din cartierul Henri Coandă în care să fie indicată situația factuală și juridică a respectivului imobil, respectiv măsurile necesare din punct de vedere tehnic și juridic pentru diminuarea și stoparea plăților de despăgubiri în perioada viitoare.”

Concluzia finală relevă că au fost efectuate de către ANL demersuri insuficiente și ineficiente pentru finalizarea locuințelor și stoparea tragerii la răspundere a instituției în baza neexecutării culpabile a obligațiilor din contractele de mandat.

Recomandarea auditorilor, având în vedere cuantumul semnificativ al prejudiciilor achitate de ANL și riscul propagării acestui fenomen pe viitor, este ca, la nivelul factorilor decizonali superiori, MDLPA și Guvern, să se efectueze o evaluare a cadrului legal aplicabil, a beneficiilor și riscurilor asociate continuării programului, respectiv a oportunității continuării acestuia.

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 1/martie 2025


Etichete:
Sus