Tronsoanele autostrăzii A8 Unirii, realizate cu finanțare din PNRR, au șanse mici să fie terminate până la termenul final din 2026 și vor trebui refinanțate prin Programul Transport 2021 – 2027.
Cătălin Urtoi, fost președinte al Consiliului de Administrație al CNIR și unul dintre cei mai activi promotori ai acestui proiect, face o radiografie completă a celor 13 loturi ale autostrăzii și a podului de la Ungheni, evidențiind stadiul actual și riscurile întârzieri.
El este de părere că în lipsa unei mobilizări exemplare și a unei monitorizări constante, promisiunea unei conexiuni rapide între Transilvania, Moldova și granița cu Republica Moldova rămâne un obiectiv greu de atins, deși au trecut aproape șapte ani de la adoptarea legii Autostrăzii Unirii (Legea 291/2018) și cinci ani de la semnarea primelor contracte.
Din analiza făcută de Cătălin Urtoi, rezultă că 7 tronsoane (inclusiv podul de la Ungheni) au șanse reale să respecte termenul de finalizare impus prin legea 291/2018 (31 decembrie 2030) sau, în cazul celor finanțate prin PNRR, termenul de 31 august 2026.
Acestea sunt:
* Miercurea Nirajului – Sărățeni
* Sărățeni – Joseni
* Joseni – Ditrău
* Ditrău – Grințieș
* Pipirig – Vânători Neamț
* Vânători Neamț – Moțca (cu unele riscuri)
* Podul de la Ungheni și punctul vamal.
În plus, sunt și tronsoane care s-ar putea încadra, dar numai cu o monitorizare strictă și mobilizare exemplară – deci șansele lor de finalizare la timp sunt incerte.
Pe de altă parte, următoarele 5 tronsoane sunt considerate ca având risc mare de întârziere, deci nu se vor încadra în termenul legal, în forma actuală:
* Tg. Mureș – Miercurea Nirajului – nu se finalizează până la 31 august 2026 (PNRR), dar posibil până la final de 2027, cu refinanțare.
* Grințieș – Pipirig – în pericol să nu respecte termenul.
* Moțca – Tg. Frumos – risc mare de întârziere.
* Tg. Frumos – Lețcani – risc mare de întârziere, doar un segment ar putea fi gata până în 2028.
* Lețcani – Ungheni – cel mai întârziat tronson, fără finanțare clară; nu se va încadra în termen (cu excepția posibilă a ultimului lot Golăiești – Pod Ungheni).
Tg.Mureș – Miercurea Nirajului (24,4 km)
„Ținând cont de cele 24 de luni necesare execuției conform contract, acest lot NU se va încadra în termenul final impus de PNRR – 31 August 2026”, potrivit lui Urtoi. Fostul președinte a explicat că soluția va fi refinanțarea acestui lot prin PT 2021 – 2027.
Pentru acest tronson a fost finalizată proiectarea, dar încă nu a fost emisă autorizația de construie.
„Valoarea din PNRR va trebui atribuită unui alt proiect de infrastructură rutieră, care are șanse sută la sută să fie finalizat în 31 august 2026, pentru ca România să nu piardă această facilitate de împrumut prin PNRR”, a mai clarificat acesta
Contractul pentru Târgu Mureș – Miercurea Nirajului a fost semnat la 29 februarie 2024 cu firma Nurol Insaat ve Ticaret AS. Valoarea contractului semnat este de peste 2,46 miliarde lei fără TVA. Durata prevăzută în documentație era de șase luni pentru proiectare și doi ani execuția lucrărilor. Execuția lucrărilor va fi demarată după emiterea autorizației de construire.
Lot 1B Miercurea Nirajului – Sărățeni (23 km)
În prezent lotul 1B este în licitație pentru desemnarea câștigătorului. Potrivit informațiilor obținute de ARENA Construcțiilor, în cursul lunii mai ar urma să fie selectat câștigătorul contractului pentru proiectarea și execuția lotului 1b dintre Miercurea Nirajului și Sărățeni, al autostrăzii A8 Unirii.
La această procedură de atribuire a contractului au fost depuse două oferte:
* Ofertant unic: Nurol Insaat ve Ticaret A.S.
* Asocierea: Ozaltin Insaat Ticaret ve Sanayi A.S. (lider), Infravis SRL.
Lotul 1C Sărățeni – Joseni (32,4 km)
A fost desemnat antreprenorul UMB câștigătorul contractului pentru proiectare și execuție. Reprezentanții CNIR ne-au declarat că estimează semnarea contractului în prima jumătate a lunii aprilie. Contractul prevede 14 luni pentru proiectare. Va urma aprobarea Proiectului Tehnic, emiterea Autorizației de construire și apoi intrarea în teren.
Trei contestatii, cu acelasi motiv, pentru modernizarea a 29 km drum judetean
Lot 1D Joseni – Ditrau (14,4 km)
Este în curs de derulare licitația pentru atribuirea contractului de proiectare și execuție.
„Este foarte important cât se va prelungi durata evaluărilor celor cinci oferte depuse în cadrul licitației aflată în desfășurare și când va fi semnat contractul de Proiectare Și Execuție”, explică Cătălin Urtoi.
Lot 2A Ditrău – Grințieș (37,9 km)
Contract de proiectare și execuție semnat cu UMB. Se așteaptă emiterea Ordinului de Începere a Lucrărilor.
Lot 2B Grințieș – Pipirig (31,5 km)
Este în curs de derulare licitația pentru atribuirea contractului de proiectare și execuție. Termenul pentru evaluarea ofertelor este 15 iulie 2025.
Lot 2C Pipirig – Vânători Neamț (19,3 km)
Licitația este finalizată și urmează ca în perioada următoaresă fie semnat contractul de proiectare și execuție cu UMB.
Cele șase loturi dintre Miercurea Nirajului și Vânători Neamț au cele mai mari șanse să se încadreze în limita impusă de legea pentru Autostrada Unirii.
„Finanțarea este asigurată în acest moment prin PT 2021-2027 și bugetul de stat, dar cu siguranță vor fi necesare și alte soluții de finanțare în această perioadă”, explică domnul Urtoi. ”Monitorizarea strictă trebuie să continue”, a mai declarat acesta.
Vânători Neamț- Moțca (30 km)
UMB a început lucrările de execuție și are un progres de aproximativ 12%.
Ținând cont de cele 24 de luni necesare execuției conform contract, există riscul ca acest lot să depășească cu câteva luni perioada impusă prin programul PNRR.
„Soluția aici este o asumare din partea celor de la UMB prin care să se încadreze în termenul PNRR și o mobilizare exemplară în următoarea perioadă așa cum au mai demonstrat și pe alte loturi din A7, dar și o monitorizare strictă”, mai spune domnul Urtoi.
Valoarea contractului pentru acest tronson de 30 de km este de peste 1,56 miliarde lei.
Moțca – Tg.Frumos (27 km)
Termenul limită pentru depunerea ofertelor de proeictare și execuție este de 24 aprilie 2025, potrivit SEAP.
Cătălin Urtoi este de părere că ținând cont de cele 10 luni de proiectare și 36 luni de execuție, dar și de procedurile impuse de etapele licitației și cele de după finalizarea proiectării, acest lot este în mare pericol să nu se încadreze în termenul final impus prin legea 291/2018, respectiv 31 Decembrie 2030.
Tg.Frumos-Lețcani (28,6 km)
Ofertele pentru proiectare și execuție vor fi depuse până la data de 24 aprilie, dacă autoritatea contractantă nu va prelungi perioada de depunere.
Conform caietului de sarcini, o secțiune de aproximativ 10 km din acest lot, în dreptul localității Podu Iloaiei, ar putea fi finalizată mai devreme, undeva prin 2028.
Tronsonul Letcani-Ungheni (33,1 km)
Acest tronson a fost împărțit în trei loturi:
– Lețcani DN28 – Iași Nord DN24
– Iași Nord DN24 – Golăiești
– Golăiești – Pod Ungheni
„Din păcate, este cel mai întârziat tronson de pe Autostrada Unirii-A8 și singurul pentru care în acest moment nu s-a găsit o finanțare clară”, explică fostul președinte al CA CNIR.
În aceste condiții și ținând cont de faptul că pentru loturile Letcani DN28 – Iași DN24 și Iași DN24 – Golăiești vor fi necesare 10 luni pentru proiectare și 36 luni pentru execuție, iar pentru lotul Golăiești – Pod Ungheni 6 luni pentru proiectare și 10 luni pentru execuție, acest tronson nu se va putea încadra în respectarea legii 291/2018. Poate cu excepția ultimului lot Golăiești-Pod Ungheni, a mai spus Cătălin Urtoi.
Podul de la Ungheni și punctul vamal de la frontiera cu Republica Moldova (aproximativ 1 km)
Pe 26 aprilie 2025 vor începe lucrările de execuție, a transmis fostul președinte CNIR. El spune că această investiție va putea fi finalizată în următorii ani și se va încadra cu siguranță în termenul impus de Legea 291/2018.
Finanțarea este asigurată prin programul de mobilitate Mecanismul pentru Interconectarea Europei (CEF).
Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 1/martie 2025