Procedura de scoatere din circuitul agricol trebuie să fie corelată cu cea de autorizare a construcțiilor pentru infrastructura energetică, având în vedere necorelarea în prevederile legii curente, atrag atenția mai mulți deputați PNL.
În prezent, Legea nr. 18/1991, OUG nr. 34/2013 şi, în special, legislaţia subsecventă
acestora nu permit scoaterea terenurilor pe care urmează a fi amplasate aceste obiective speciale decât dacă solicitantul face dovada titlului de proprietate sau a unui alt titlu, obţinerii acordului proprietarului şi depune extrasul de carte funciară, extras de plan cadastral şi planul topografic.
Prin urmare, solicitarea titlurilor de proprietate / altor acte de deţinere şi a acordului proprietarului pentru scoaterea din circuitul agricol sunt de natură să conducă la anularea excepţiilor stabilite pentru autorizarea lucrărilor de construcţii, mai ales prin prisma faptului ca cele două proceduri sunt strâns legate între ele.
Astfel, principalele măsuri înaintate printr-o nouă propunere legislativă, sunt:
– eliminarea obligaţiei de a obține acordul proprietarului dacă terenul este grevat de o servitute de utilitate publică,
– scoaterea automată din circuitul agricol pentru proiectele strategice declarate de utilitate public, cu notificarea proprietarilor,
– reducerea birocratiei prin aprobarea tacită a cererilor de scoatere din circuitul agricol în 30 de zile şi
– introducerea unei proceduri clare de despăgubire pentru proprietarii afectati, cu obligaţia de a consemna sumele în caz de litigii.
Modificarea ar accelera implementarea proiectelor energetice şi de infrastructură esenţiale pentru România, consideră inițiatorii noului proiect de lege.
De asemenea, ar reduce blocajele administrative şi birocratia inutilă, permiţând o mai mare predictibilitate în procesul de autorizare.
De asemenea, va fi instituit un nou regim derogatoriu aplicabil lucrărilor de constructii necesare realizării, dezvoltării, modernizării, retehnologizării, reabilitării şi reviziei sistemelor naţionale şi reţelelor de transport a energiei electrice, a gazelor naturale şi a titeiului, precum şi a proiectelor de infrastructură de transport şi relocare a retelelor de utilităţi, prin introducerea unor noi alineate, ce includ:
* scoaterea din circuitul agricol a terenurilor necesare executării lucrărilor de infrastructură energetic va putea fi realizată la solicitarea concesionarilor, titularilor de acorduri petroliere sau titularilor de licenţă, fără a mai impune condiția existenței unui titlu de proprietate în sensul clasic al dreptului civil.
* documentele care consacră raporturile juridice dintre titularii de licențe şi autoritățile competente vor tine loc de titlu asupra terenurilor, eliminând astfel necesitatea dovedirii unui drept real asupra imobilului şi evitând dificultățile întâlnite în practica administrativă.
* în cazul în care proprietarii terenurilor nu sunt identificați, titularii de licente sau concesiuni au obligaţia de a consemna în prealabil sumele aferente despăgubirilor într-un cont deschis pe numele lor. În situaţia în care proprietarii sunt cunoscuti, dar refuză sau omit să încheie convențiile de despăgubire, aceştia beneficiază de un termen de 60 de zile pentru a se prezenta şi a-şi exercita drepturile, după care sumele sunt consemnate la dispoziţia acestora, în vederea respectării principiului justei compensații.
* noile prevederi vor fi aplicate inclusiv terenurilor ocupate cu pajişti permanente, eliminând astfel incertitudinile din legislaţia actuală şi prevenind interpretările restrictive care ar putea împiedica implementarea proiectelor energetice pe astfel de suprafețe.
În mod concret, companii precum S.N.T.G.N. Transgaz S.A., Conpet S.A. şi
Transelectrica S.A., care gestionează infrastructura critică pentru transportul gazelor naturale, titeiului şi energiei electrice, sunt direct afectate de restricţiile actuale privind scoaterea terenurilor din circuitul agricol.
În sectorul privat, operatorii din domeniul producerii şi distribuţiei de energie electrică
şi gaze naturale, inclusiv companiile care dezvoltă proiecte eoliene, fotovoltaice şi reţele de distribuţie, vor beneficia de un cadru legislativ mai clar şi mai coerent, care va reduce incertitudinea juridică asociată cu autorizarea lucrărilor pe terenuri agricole din extravilan.
În prezent, numeroase proiecte private din sectorul energetic sunt afectate de
dificultatea obţinerii acordului proprietarilor, care fie sunt greu de identificat, fie refuză să coopereze in lipsa unor mecanisme clare de compensare. Noul cadru legislativ propus introduce o procedură clară şi predictibilă de despăgubire, inclusiv prin mecanismul de consemnare a sumelor datorate proprietarilor, ceea ce va permite investitorilor să demareze lucrările fără riscul blocajelor generate de refuzul unor persoane fizice sau juridice.
Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 1/martie 2025