Oferte locuri de munca top

Cotatiile petrolului reflecta temerile investitorilor cu privire la un razboi comercial total

Prețurile petrolului au scăzut vineri pe fondul temerilor legate de cererea afectată de tarife, dar se îndreaptă spre a treia săptămână consecutivă de creșteri, pe fondul unei perspective de aprovizionare globală mai restrânsă, după ce SUA au intensificat presiunea asupra comerțului cu petrol din Venezuela și Iran, conform Reuters.

Contractele futures pentru țițeiul Brent au scăzut cu 0,4%, ajungând la 73,72 dolari pe baril, înregistrând prima pierdere zilnică după șapte sesiuni consecutive de creștere.

Corecțiile în jos au reflectat vânzările mai ample de active de risc de vineri, în condițiile în care noua rundă de tarife impusă de președintele american Donald Trump a amplificat temerile investitorilor cu privire la un război comercial total.

Cu toate acestea, ambele contracte au câștigat aproximativ 2% în această săptămână și au urcat cu aproximativ 7% de la atingerea minimelor din ultimele luni la începutul lunii martie.

Principalul factor al creșterii prețurilor a fost schimbarea peisajului sancțiunilor globale asupra petrolului, au scris analiștii BMI într-un comentariu de piață, citat de Reuters.

Trump a anunțat la începutul acestei săptămâni noi tarife de 25% asupra potențialilor cumpărători de petrol venezuelean, la câteva zile după ce SUA au impus sancțiuni asupra importurilor Chinei din Iran.

Ordinul a amplificat incertitudinea pentru cumpărători și a dus la blocarea exporturilor venezuelene către principalul său cumpărător, China.

Totodată, surse au declarat că Reliance Industries (RELI.NS) din India, operatorul celui mai mare complex de rafinare din lume, va opri importurile de petrol venezuelean.

Prețul petrolului a fost susținut și de semne de cerere mai bună în SUA, cel mai mare consumator de petrol din lume, după ce stocurile de țiței din această țară au scăzut mai mult decât se aștepta.

Datele Administrației pentru Informații în Energie au arătat că stocurile de țiței din SUA au scăzut cu 3,3 milioane de barili, ajungând la 433,6 milioane de barili în săptămâna încheiată pe 21 martie, comparativ cu așteptările analiștilor, care estimau o reducere de 956.000 de barili într-un sondaj Reuters.

Cu toate acestea, dinamica globală a comerțului cu petrol indică o perioadă de incertitudine ridicată, deoarece un val de tarife impuse de SUA asupra țărilor partenere de comerț sporește temerile privind o recesiune economică accentuată, ceea ce ar afecta cererea de petrol.

În acest context, analiștii nu se așteaptă ca majorările abrupte ale prețului petrolului să fie sustenabile în mediul actual.

„Deși piața suferă din cauza incertitudinilor extreme, ne menținem prognoza conform căreia țițeiul Brent va avea un preț mediu de 76 de dolari pe baril în 2025, în scădere de la 80 de dolari pe baril în 2024,” au scris analiștii BMI.

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 1/martie 2025


Etichete:
Sus