Peste 2.000 de locuri de muncă sunt în pericol, deoarece al doilea cel mai mare producător de oțel din Marea Britanie nu a reușit să ajungă la un acord cu guvernul britanic pentru a-și continua operațiunile, transmite EuroNews.
Compania a dat vina pe „condițiile de piață extrem de dificile, impunerea tarifelor și costurile mai ridicate de mediu asociate producției de oțel cu emisii ridicate de carbon”.
British Steel a anunțat că intenționează să închidă cele două furnale și operațiunile de producție a oțelului din orașul Scunthorpe, în nordul Angliei, după ce proprietarul său chinez, Jingye, nu a reușit să ajungă la un acord cu guvernul britanic.
Sindicatele au cerut guvernului să intervină pentru a asigura viitorul companiei, despre care Jingye a declarat că înregistrează pierderi zilnice de aproximativ 700.000 de lire sterline (840.000 de euro), în ciuda faptului că firma chineză a investit peste 1,2 miliarde de lire sterline pentru a menține operațiunile de la preluarea British Steel în 2020.
British Steel a declarat că se consultă cu sindicatele cu privire la decizia de a închide furnalele și operațiunile de producție a oțelului și de a reduce capacitatea laminorului, posibil încă din luna iunie. Între 2.000 și 2.700 de locuri de muncă sunt potențial în pericol.
Compania a solicitat sprijin din partea guvernului pentru o investiție majoră în două noi furnale electrice cu arc, care ar emite mult mai puțin carbon în atmosferă. Cu toate acestea, după luni de negocieri, nu s-a ajuns la niciun acord.
Sindicatele au publicat luna trecută un raport care prezintă un plan de decarbonizare a producției de oțel la British Steel. Planul ar presupune continuarea operării celor două furnale existente din Scunthorpe în timp ce două noi furnale electrice ar fi construite la fața locului. Implementarea acestui plan ar necesita un sprijin suplimentar de 200 de milioane de lire sterline din partea guvernului pentru a compensa costurile carbonului în perioada de tranziție.
Secretarul pentru Afaceri și Comerț, Jonathan Reynolds, a declarat că guvernul va „continua să lucreze neobosit” pentru a ajunge la un acord cu Jingye.
La apogeul său din perioada postbelică, industria siderurgică britanică era un lider global, angajând peste 300.000 de oameni, înainte ca ofertele mai ieftine din China și alte țări să afecteze producția. În prezent, industria mai are aproximativ 40.000 de angajați, reprezentând doar 0,1% din economia britanică.
Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 1/martie 2025