Va intra în vigoare o nouă schema de stat care va permite operatorilor economici să fie exceptați de la plata certificatelor verzi.
Astfel, conform unei ordonanțe de urgență ce urmează să fie aprobată astăzi de către Guvern, schema de ajutor de stat se aplică operatorilor economici care își desfășoară activitatea în sectoarele economice expuse unui risc semnificativ de relocare a emisiilor de carbon și din sectoarele expuse riscurilor datorate energo-intensității activităților desfășurate și a expunerii la comerțul internațional.
Ajutorul de stat este acordat sub forma reducerii de la plata unui procent de 75 – 85% din costurile generate de achiziția de certificate verzi aferente cotei obligatorii. Costurile eligibile reprezintă costul certificatelor verzi.
Schema va avea un buget total de 578,4 de milioane euro, iar ajutoarele acordate nu vor depăși 150 de milioane euro în fiecare an.
Numărul estimat al beneficiarilor de ajutor de stat care poate fi acordat în temeiul prezentei scheme de sprijin este de 200.
Schema de ajutor se aplică până la data de 31 decembrie 2031, dată limită până la care se acordă exceptarea.
Ajutorul de stat se acordă pe baza cererii solicitantului transmisă Ministerul Energiei, denumită Cerere de emitere a Acordului anual pentru exceptare pentru anul t.
Ajutorul de stat se acordă anual dacă beneficiarul a depus la Ministerul Energiei o cerere în acest scop.
Acordul anual pentru exceptare se aplică doar pentru punctele de lucru ale beneficiarului.
Pentru anul 2025, solicitanții pot depune Cererea pentru emiterea Acordului anual pentru exceptare, însoțită de documentația aferentă, în termen de 30 zile lucrătoare de la data intrării în vigoare a ordonanței de urgență.
Începând cu anul 2026, cererea pentru obținerea Acordului anual pentru exceptare, însoțită de documentația aferentă se va depune până la data de 15 septembrie al fiecărui an, anterior anului pentru care se solicită acordarea ajutorului de stat.
Etapa de verificare a conformității documentelor cuprinde:
– înregistrarea Cererii pentru obținerea Acordului anual pentru exceptare;
– verificarea dosarului din punct de vedere al conformității documentelor necesare aprobării Acordului anual pentru exceptare.
Etapa verificării îndeplinirii condițiilor de eligibilitate, pentru emiterea Acordului annual pentru exceptare care cuprinde următoarele verificări:
– încadrarea solicitantului într-unul dintre domeniile de activitate prevăzute în anexe
– solicitantul nu înregistrează debite restante la bugetul general consolidat al statului și la bugetele locale;
– solicitantul nu este o întreprindere care se află în dificultate
– solicitantul face dovada contractării auditului energetic și prezintă dovada asumării măsurilor recomandate de către auditor;
– solicitantul face dovada încheierii de parteneriate cu instituțiile de învățământ;
– solicitantul face dovada cu privire la numărul de angajați.
Descărcați aici
Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 1/martie 2025