Plafonarea preturilor pentru gazele naturale și energia electrică va fi prelungită, conform unui proiect de Ordonanţă de urgenţă. Decizia autorităților vine în contextul în care plafonarea urma să expire la data de 31 martie 2025.
Astfel, plafonarea prețurilor finale facturate și compensarea diferenței de la buget pentru consumatorii de energie electrică va continua și în perioada 1 aprilie 2025 – 30 iunie 2025, iar măsurile pentru consumatorii de gaze naturale vor fi extinse pentru perioada 1 aprilie 2025 – 31 martie 2026.
Energie electrică
Preţul final facturat plafonat de către furnizorii de energie electrică către casnici și firme este:
* maximum 0,68 lei/kWh, cu TVA inclus, pentru consumul realizat de către următoarele categorii de clienţi:
– clienţii casnici al căror consum lunar este cuprins între 0 şi 100 kWh inclusiv;
– clienţii casnici la al căror loc de consum locuiesc persoane care utilizează dispozitive, aparate sau echipamente medicale alimentate de la reţeaua electrică
– clienţii casnici care au în întreţinere cel puţin 3 copii cu vârsta de până în 18 ani în baza unei cereri şi a unei declaraţii pe propria răspundere sau clienţii casnici familii monoparentale
* maximum 0,80 lei/kWh, cu TVA inclus, pentru consumul realizat de către clienţii casnici al căror consum lunar la locul de consum este cuprins între 100,01 şi 255 kWh;
* maximum 1 leu/kWh, cu TVA inclus, pentru 85% din consumul lunar realizat la locul de consum, diferenţa de consum lunar de energie electrică urmând a fi facturată la preţul de maximum 1,3 lei/kWh, cu TVA inclus, în baza declaraţiei pe propria răspundere a reprezentantului legal pentru IMM-uri, operatori regionali, operatorii economici din domeniul industriei alimentare, autorităţi şi instituţii publice locale etc.
* maximum 1,3 lei/kWh, cu TVA inclus, pentru consumatorii casnici şi noncasnici care nu se încadrează în plafoanele stabilite anterior.
Gaze naturale
Pentru consumul realizat în perioada 1 aprilie 2025 – 31 martie 2026, preţul final facturat de către furnizorii de gaze naturale este:
*maximum 0,31 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienţilor casnici;
*maximum 0,37 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienţilor noncasnici al căror consum anual de gaze naturale realizat în anul anterior la locul de consum este de cel mult 50.000 MWh, precum şi în cazul producătorilor de energie termică şi al clienţior noncasnici din cadrul parcurilor industrial.
Preţul final facturat se aplică şi în cazul locurilor de consum ale clienţilor noncasnici racordate dupa data de 1 aprilie 2025, în limita unui consum anual de cel mult 50.000 MWh.
Prin excepţie, în cazul locurilor de consum ale clienţilor casnici dintr-un condominiu, racordate printr-o instalaţie comună cu un singur contor de măsurare, pentru încadrarea în tranşele de consum, consumul fiecărui proprietar se determină prin împărţirea consumului total al asociaţiei de proprietari/locatari la numărul de luni de consum şi la numărul de spaţii locative care fac parte din respectivul condominiu.
Pentru calcul la fiecare spaţiu locativ din condominiu, consumul de gaze naturale se determină prin împărţirea consumului total anual al asociaţiei de proprietari/locatari la numărul de spaţii locative care fac parte din respectivul condominiu.
Aceleași dispoziții sunt valabile și în cazul cartierelor de tip rezidenţial pentru care furnizorii au încheiate contracte de furnizare cu primăriile, respectiv dezvoltatorii imobiliari/asociaţiile de proprietari ale dezvoltărilor imobiliare, iar locurile de consum ale clienţilor casnici sunt facturate la comun printr-o singură factură.
În cazul clientului casnic, dacă în urma regularizării suma plătită de acesta în plus este mai mare de 100 lei, atunci furnizorul este obligat să restituie suma plătită de către client în termen de 5 zile de la data emiterii facturii de regularizare. Sumele sub această valoare vor fi compensate în contul facturilor următoare.
Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 8/noiembrie-decembrie 2024