Oferte locuri de munca top

Avizarea investitiilor straine se va face dupa noi reguli elaborate de Consiliul Concurentei

Instrucțiuni care detaliază condițiile, termenele, procedura de examinare a investițiilor străine directe, a investițiilor noi și investițiilor din Uniunea Europeană, precum și modalitatea de stabilire a valorii investiției, au fost elaborate de către Consiliul Concurenței, cu consultarea Comisiei pentru examinarea investiţiilor străine directe (CEISD).

Scopul Instrucțiunilor este de a oferi îndrumări cu privire la modalitatea de calcul a valorii investiției, precum și cu privire la aspecte referitoare la depunerea notificării și la noțiunea de control.

Modalitatea de calcul a valorii investiției

Conform legii, în prezent sunt supuse examinării și avizării CEISD investițiile străine directe a căror valoare depășește pragul de 2 milioane de euro.

Dar acest prag va fi determinat potrivit unor noi reguli.

Astfel, pragul reprezentând valoarea investiției străine directe, investiției noi și investiției din Uniunea Europeană supuse examinării şi avizării CEISD va fi determinat potrivit regulilor prevăzute în noile Instrucțiuni.

Valoarea investiției este reprezentată de valoarea fondurilor puse la dispoziție de

către investitor.

Fondurile reprezintă suma totală a tuturor contraprestațiilor care au fost sau vor fi furnizate în contextul investiției de către sau în numele investitorului care este parte la operațiune. Aceasta inclusiv plăți prin instrumente de plată fără numerar, active corporale sau necorporale, acțiuni sau transferuri de proprietate, remiterea de datorie, compensații, servicii sau orice alte contraprestații în natură.

Valoarea investiției va fi determinată după cum urmează:

* În cazul în care investițiile sunt realizate prin dobândirea de titluri de participare –

reprezentând acțiuni sau părți sociale, valoarea investiției se determină prin luarea în

considerare a prețului plătit pentru titlurile de participare și/sau a capitalului pus la dispoziție de către investitor, după caz.

* În cazul dobândirii de titluri de participare prin majorare sau orice altă formă de aport la capitalul social, care nu presupune transferul de titluri de participare, valoarea investiției constă în valoarea totală a aportului, atât valoarea nominală a titlurilor subscrise, cât și prima de emisiune.

* În toate celelalte cazuri de investiții care nu presupun plata unui preț, valoarea investiției se determină ca valoarea de piață a titlurilor de participare/ activelor dobândite stabilită pe baza propriilor evaluări întocmite de dobânditor pentru scopul operațiunilor în cauză

Dacă dobândirea titlurilor de participare, respectiv a activelor se realizează într-o manieră mixtă, prin combinarea unora dintre modalitățile de mai sus, valoarea investiției este reprezentată de capitalul total investit, determinat potrivit regulilor aplicabile fiecăreia dintre operațiuni.

Cazuri speciale

* În cazul în care contraprestația constă în alte active, servicii, interese sau alte contraprestații în natură, valoarea acestora este valoarea lor justă de piață la data la care părțile depun cererea de autorizare.

* În cazul în care tranzacția constă într-un împrumut sau un acord de finanțare, contraprestația include valoarea totală a împrumutului, inclusiv dobânzile aferente, sau a unui acord de finanțare similar, pus la dispoziție sau furnizat de investitor sau investitorului care este parte la operațiune.

* În cazul în care operațiunea constă în sau include conversia unei participații în capitaluri proprii dobândite anterior de investitor care este parte la tranzacție, contraprestația include ceea ce a fost plătit de către investitor sau în numele acestuia pentru a achiziționa inițial capitalul propriu, în plus față de orice altă contraprestație plătită sau care urmează să fie plătită în legătură cu conversia.

* În cazul în care contraprestația include titluri tranzacționate la o bursă de valori mobiliare, valoarea este prețul de închidere a valorilor mobiliare la bursa la care valorile mobiliare sunt tranzacționate în ziua de tranzacționare imediat anterioară datei depunerii cererii de autorizare sau dacă valorile mobiliare nu au fost tranzacționate în acea zi, ultimul preț de închidere publicat.

* În cazul în care o investiție se va efectua în mai multe etape, valoarea investiției se

determină prin cumularea valorilor aferente fiecărei etape.

* În cazul în care investiția presupune și prestații patrimoniale afectate de termene sau

condiții, care, prin obiect, natură sau finalitate, sunt considerate a fi stabilite în scopul realizării investiției, valoarea totală a investiției include și valoarea acestora.

Când o investiție face parte dintr-o tranzacție multi-jurisdicțională, iar prețul alocat pentru întreprinderea/activele din România nu este individualizat separat, la determinarea valorii investiției se iau în considerare propriile evaluări furnizate de părți. În caz contrar, valoarea investiției va fi considerată valoarea totală a tranzacției multi-jurisdicționale.

Depunerea notificării. Noțiunea de control

În vederea demonstrării intenției de a realiza o investiție, părțile trebuie să prezinte

un document, antecontract, contract sau orice alt acord care să demonstreze fără dubii intenția de realizare a investiției străine.

Cererea de autorizare va fi depusă după finalizarea negocierilor, după momentul

stabilirii celor mai importante aspecte ale operațiunii, dar înainte de punerea în aplicare a investiției. Cu titlu de exemplu, fără ca lista să fie exhaustivă, prețul, modalitatea de finanțare, părțile, obiectul reprezintă aspecte importante ale operațiunii.

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 8/noiembrie-decembrie 2024

Revista Arena Constructiilor noiembrie-decembrie 2024


Sus