Startul lucrărilor pentru reabilitarea şi modernizarea DJ 102I Valea Doftanei – Brădet, Săcele se apropie. Cel mai probabil în martie – aprilie ar urma să înceapă execuția lucrărilor.
Problema terenurilor din fondul forestier a fost rezolvată. A fost emis Ordinul de Ministru privind scoaterea din fondul forestier a terenurilor publice din judeţul Braşov afectate de coridorul de expropriere în suprafaţă de 5,0917 hectare, după cum a anunțat Adrian-Ioan Veștea, președintele Consiliului Județean Brașov.
DJ 102I reprezintă o alternativă rutieră vitală transportului rutier, cel puţin până la construirea autostrăzii Comarnic – Braşov, în condiţiile în care valorile de trafic înregistrate între Bucureşti şi Braşov sunt de la an la an tot mai ridicate.
Pe DN 1 se circulă cu dificultate la fiecare sfârşit de săptămână, iar varianta DN 1A nu mai corespunde necesităţilor actuale.
La finalul lucrărilor, DJ 102I va avea o structură rutieră modernizată în totalitate.
Va fi un drum cu o lăţime a platformei de 8 metri, urmând să aibă două benzi de circulaţie, acostamente, rigole, poduri şi podeţe transversale noi, accese la drumurile laterale modernizate şi spaţii de parcare amenajate.
Primăriile Săcele şi Valea Doftanei au emis autorizaţiile de construire pentru cele două tronsoane de drum aflate pe teritoriul lor administrativ, respectiv pentru segmentul de 12,43 km situat în judeţul Braşov şi pentru cel în lungime de 13,20 km care continuă în judeţul Prahova.
Reabilitarea şi modernizarea DJ 102I Valea Doftanei, judeţul Prahova – Brădet, judeţul Braşov se desfășoară între km 37+620 și km 63+256,08, pe o lungime totală de 25,63 km.
Traseul său se împarte în două segmente:
* Tronsonul 1, aflat pe raza județului Prahova, între km 37+620 și km 50+820,38 (limită Jud. Braşov), în lungime de 13,20 km;
* Tronsonul 2, aflat pe raza județului Brașov, între km 50+820,38 (limită jud. Prahova) și km 63+256,08, în lungime totală de 12,43 km.
Antreprenor general este Construcții Erbașu SA.
Potrivit Ordinului de Ministru, scoaterea definitivă din fondul forestier naţional se face prin defrişarea vegetaţiei forestiere, inclusiv a terenurilor care au categoria de folosinţă „pădure” şi se realizează fără compensare şi cu exceptare de la plata taxelor şi a celorlalte obligaţii băneşti.
Beneficiarul deciziei ministeriale este Judeţul Braşov, în al cărui areal administrativ-teritorial se regăsesc cei 12,43 km din DJ 102I afectaţi de coridorul de expropriere.
Masa lemnoasă rezultată revine, proporţional, Institutului Naţional de Cercetare şi Dezvoltare în Silvicultură Silvicultură „Marin Drăcea”, Municipiului Braşov, Municipiului Săcele, respectiv Judeţului Braşov.
În document se precizează că predarea-primirea terenului se face pe bază de proces-verbal încheiat între Institutul Naţional de Cercetare şi Dezvoltare în Silvicultură „Marin Drăcea”, prin Baza Experimentală Săcele, Regia Publică Locală a Pădurilor „Kronstadt” RA, Regia Publică Locală a Pădurilor „Săcele” RA şi Consiliul Judeţean Braşov, în prezenţa reprezentantului Gărzii Forestiere Braşov, în termen de maximum 180 de zile de la data aprobării scoaterii definitive.
Nu în ultimul rând, conform Ordinului ministerial, Consiliul Judeţean Braşov este responsabil pentru înscrierea în Cartea Funciară a suprafeţei de 5,0917 hectare, cu notarea obligaţiei de edificare a obiectivului de investiţii „Reabilitare şi modernizare DJ 102I, Valea Doftanei, Judeţul Prahova – Brădet, Judeţul Braşov”, ca urmare a schimbării destinaţiei terenului.
Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 8/noiembrie-decembrie 2024