Au fost obținute încă o dată toate cele peste 35 de avize cerute de primăria generală pentru obținerea autorizației de construire și demararea lucrărilor de reabilitare a Planșeului Unirii din Capitală, susține primarul Sectorului 4, Daniel Băluță.
Edilul de sector afirmă că, deși a obținut aceste avize încă de anul trecut, primarul Bucureștiului refuză să le semneze și să emită autorizația de construire. Daniel Băluță a declarat: „De două săptămâni așteptăm cu sufletul la gură ca primarul general, intrat deja în campania electorală pentru funcția de președinte al României, să-și facă timp să-și ia măcar un pic în serios atribuțiile de primar general și să semneze, așa cum a promis public, acum două săptămâni, avizul pentru comisia tehnică de circulație, redactat încă de la finalul anului trecut”.
De asemenea, primarul Sectorului 4 Daniel Băluță a precizat că documentația tehnică redactată, împreună cu toate avizele, sunt pentru obținerea autorizației de construire în regim normal, nu în regim de urgență.
Aceasta deși, anterior, primarul Băluță a susținut că Planșeul Unirii este încadrat ca pericol public de către experți iar lucrările trebuie autorizate în regim de urgență.
Primarul Sectorului 4 este de părere că începerea lucrărilor trebuie urgentată și din punct de vedere legal ar putea fi emisă și în regim de urgență din două motive.
Primul este faptul că Planșeul Unirii este încadrat într-un program de finanțare guvernamental, cu finanțarea de 800 milioane lei asigurată din bugetul de stat. Al doilea motiv este clasa de risc în care este încadrat planșeul, precum și locurile unde acesta susține că experții l-au încadrat ca și pericol public.
Avizele prezentate de Daniel Băluță
Primarul Băluță spune că a obținut avizele pentru a doua oară de la următoarele instituții:
Apele Române, Termoenergetica, Apa Nova, Distrigaz, compania de telefonie mobilă Orange, STB, Enel, Iluminatul Public, Netcity, Primăria Sectorului 3, Primăria Sectorului 4, Administrația Străzilor, Ministerul Mediului, Metrorex, Ministerul Culturii, Inspectoratul pentru Situații de Urgență, Serviciul Român de Informații, Ministerul Apărării Naționale, Serviciul de Telecomunicații Speciale, Ministerul Afacerilor Interne.
„Cel mai simpatic aviz, în care se spune că nu e nevoie de aviz, este cel de la Direcția de Sănătate Publică – nu știm de ce a fost emis, dar îl avem și pe acesta, să fie” a mai spus primarul Sectorului 4.
Primarul Băluță a specificat că Primăria Generală a refuzat toate aceste avize care au fost obținute inițial anul trecut, pentru că erau în baza certificatului de urbanism emis de primăria sectorului 3.
Precizari din partea Primăriei Municipiului Bucuresti
”Primăria Capitalei este pe deplin conștientă de importanța lucrărilor de la Piața Unirii și susține realizarea acestora în condiții de maximă siguranță și legalitate. Avizul de circulație, necesar pentru emiterea autorizației de construire, va fi semnat în perioada următoare de către Primarul General, Nicușor Dan, după verificarea conformității tuturor documentelor și avizelor necesare.
Este esențial ca un proiect de o asemenea complexitate să fie tratat cu responsabilitate. Lucrările implică un perete comun cu infrastructura metroului și se desfășoară în proximitatea unui canal de evacuare a apelor uzate, ceea ce impune o analiză riguroasă din partea tuturor instituțiilor competente.
Prioritatea noastră este siguranța bucureștenilor și respectarea cadrului legal, astfel încât această investiție să fie realizată corect și durabil.”
Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 8/noiembrie-decembrie 2024