Oferte locuri de munca top

UE nu e pregatita pentru noul sistem de tarifare a carbonului

Tarifarea emisiilor de carbon pentru combustibilii folosiți în transport și încălzire va fi introdusă în întreaga Uniune Europeană începând cu 2027.

Totuși, mai multe țări încep să conteste eliminarea rapidă a combustibililor fosili – o amânare care, pe termen lung, ar putea duce la costuri și mai ridicate, conform publicației Correctiv.

Multe state membre ale UE nu se pregătesc în mod adecvat pentru aplicarea noii taxe pe carbon ce va fi impusă combustibililor de transport și încălzire începând cu 2027. Experți, dar și europarlamentari social-democrați și ecologiști, au semnalat această problemă. Pentru a evita creșterea prețurilor la energie în contextul noului sistem de comercializare a certificatelor de emisii al UE (ETS2), mai multe state membre vor să amâne implementarea taxei.

„Mă tem că guvernele nu se pregătesc suficient pentru lansarea ETS2”, spune Conall Heussaff, expert în cadrul think tank-ului economic Bruegel, cu sediul la Bruxelles. În vara anului 2024, Comisia Europeană inițiase deja o primă fază a unei proceduri de infringement împotriva Germaniei și a altor 25 de state membre, pentru nerespectarea termenelor stabilite.

ETS2 face parte din Pactul Verde European (Green Deal), prin care UE și-a propus atingerea neutralității climatice până în 2050. Pentru a respecta calendarul, statele membre ar trebui să lucreze la integrarea ETS2 în legislația națională și să pregătească Planul Social pentru Climă. Începând cu 2026, acest plan le va permite să acceseze fonduri UE provenite din veniturile obținute din taxa pe carbon, pentru a redistribui banii către cetățeni. Scopul este de a preveni ca prețurile ridicate la energie să afecteze în mod disproporționat categoriile vulnerabile.

Mai multe țări cer amânarea ETS2

Polonia și Cehia se numără printre statele care cer o amânare a introducerii ETS2.

La începutul președinției poloneze a Consiliului UE, în ianuarie 2025, premierul polonez Donald Tusk a cerut chiar o revizuire a tuturor legislațiilor din cadrul Pactului Verde și a avertizat asupra riscurilor politice ale unei implementări grăbite: „Dacă prețurile energiei continuă să crească, impactul politic va fi dezastruos.” El a subliniat că populația ar putea deveni deziluzionată, având impresia că UE înseamnă doar obligații, costuri și birocrație.

În Polonia, cărbunele este încă utilizat la scară largă pentru încălzire, ceea ce duce la un nivel ridicat al emisiilor. Prin urmare, tranziția către un sistem mai ecologic va fi extrem de costisitoare, iar Polonia ar urma să fie unul dintre principalii beneficiari ai Fondului Social pentru Climă. Încă din 2024, think tank-ul European Council on Foreign Relations avertiza că situația economică incertă – provocată de războiul Rusiei împotriva Ucrainei și de tensiunile comerciale dintre SUA și China – ar putea încetini progresul politicii climatice a UE.

Prețurile energiei: „Ne îndreptăm spre un dezastru politic.”

„Vedem în prezent încercări ale conservatorilor, partidelor de dreapta, guvernelor și mediului de afaceri de a bloca măsurile climatice”, spune europarlamentarul ecologist Michael Bloss. „Ar fi logic să începem deja pregătirea programelor pentru utilizarea veniturilor din ETS2, astfel încât banii să fie distribuiți începând cu 1 ianuarie 2026. În caz contrar, există riscul ca ETS2 să devină o capcană socială din 2027.”

Investigațiile realizate de Correctiv arată că, încă din 2023, aproximativ 47 de milioane de oameni din Europa nu își mai permiteau să își încălzească locuințele în mod corespunzător.

Thomas Pellerin-Carlin, membru al Alianței Progresiste a Socialiștilor și Democraților din Parlamentul European, avertizează că, deși Pactul Verde este viabil din punct de vedere economic, acesta riscă să eșueze politic: „Trebuie să discutăm serios despre măsurile sociale necesare pentru a face tranziția energetică echitabilă. În caz contrar, vor apărea din nou mișcări de protest precum ‘vestele galbene’ din Franța.”

El compară transformarea ecologică a sectorului energetic cu situația unui chiriaș care plătește mereu proprietarului: „Europa este chiriașul, iar proprietarii sunt Vladimir Putin, Donald Trump și Republica Islamică Iran. Dacă vrem un sistem mai democratic și ecologic, trebuie să devenim noi proprietari,” a declarat acesta pentru Correctiv. „Pentru asta, trebuie să investim în energie curată – și nu doar pentru că Europa nu mai are rezerve proprii de gaz și petrol. Pe termen lung, această tranziție va aduce beneficii economice, ecologice și geopolitice.”

Competitivitatea Europei ar putea fi în pericol

Bloss avertizează că un eșec al ETS2 ar însemna și eșecul unei părți majore a Pactului Verde și a politicilor de protecție a climei. Consecințele ar fi grave: „Dacă nu reușim să controlăm criza climatică, justiția socială, productivitatea și competitivitatea Europei vor avea de suferit.”

Europarlamentarul Peter Liese, din grupul popular PPE, avertizează și el că renunțarea la taxarea emisiilor de carbon pentru încălzire și combustibili ar fi o greșeală – chiar dacă partidul său a criticat de mai multe ori măsurile din Pactul Verde. Într-un interviu pentru Euronews, Liese a subliniat că obiectivele climatice nu pot fi atinse fără acest mecanism de piață: „Orice alte instrumente la nivel național ar fi mai costisitoare și mai dificil de implementat.”

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 8/noiembrie-decembrie 2024

Revista Arena Constructiilor noiembrie-decembrie 2024

Sus