Oferte locuri de munca top

Cum vor colabora ANCPI si notarii in operatiunile de publicitate imobiliara

Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară și Uniunea Națională a Notarilor Publici din România vor colabora pentru efectuarea operațiunilor de publicitate imobiliară, în urma unui protocol intrat acum în vigoare.

Notarii publici vor avea acces permanent, gratuit la consultarea cărţilor funciare, planurilor cadastrale, registrului proprietarilor, titlurilor de proprietate, precum şi la alte facilităţi dezvoltate de ANCPI în cadrul aplicaţiei eTerra.

ANCPI va pune la dispoziţia notarilor publici, prin intermediul UNNPR, o bază de date care cuprinde adresele OCPI/BCPI, numerele de telefon şi fax, adresele de e-mail şi numele registratorilor-şefi şi ale registratorilor coordonatori, având totodată obligaţia, dacă este cazul, de a actualiza periodic această bază de date.

În același timp, UNNPR va pune la dispoziţia ANCPI toate datele privind notarii publici în funcţie referitoare la sediile birourilor notarilor publici, numerele de telefon, fax, e-mail, precum şi codul de identificare fiscală al biroului notarial sau al societăţii profesionale notariale constituite din doi sau mai mulţi notari publici, având totodată obligaţia, dacă este cazul, de a actualiza periodic această bază de date.

Extrasul de carte funciară pentru autentificare se eliberează numai la cererea notarului public şi este valabil atât pentru notarul public solicitant, cât şi pentru notarii publici asociaţi în cadrul aceluiaşi birou notarial.

Sistemul electronic informatic integrat gestionat de ANCPI permite introducerea datelor în aplicaţie, emiterea documentelor de plată şi încărcarea înscrisurilor în formă electronică, certificate cu semnătură calificată şi în afara programului de lucru cu publicul, urmând ca cererea să fie înregistrată în RGI electronic în timpul programului de lucru, prin validare de către notarul public, conform metodologiei emise de către ANCPI.

ANCPI şi UNNPR se vor putea consulta cu privire la dezvoltarea unor funcţionalităţi ale aplicaţiei informatice, în vederea asigurării accesului cât mai rapid şi facil al notarilor publici la seturile de date şi la efectuarea operaţiunilor de publicitate imobiliară.

Accesul şi retragerea dreptului de acces al notarilor publici la platforma informatică eTerra gestionată de ANCPI vor fi asigurate la cererea UNNPR.

În situaţia nerespectării procedurilor de lucru convenite, ANCPI va putea suspenda accesul notarilor publici la platforma informatică, cu acordul prealabil al UNNPR.

Actele de moștenitor

La încheierea actului autentic sau a certificatului de moştenitor, notarul public are obligaţia de a verifica titlul de proprietate al dispunătorului sau al autorului succesiunii. În situaţia în care nu se prezintă un act justificativ al titlului dispunătorului sau autorului succesiunii, se poate lua în considerare, pe riscul părţilor menţionat expres în act, existenţa dreptului pe baza unei posesii exercitate sub nume de proprietar necontestat, situaţie confirmată şi prin:

*certificatul pentru atestarea că petentul este cunoscut ca proprietar, eliberat de către primarul localităţii unde este situat imobilul;

* certificatul emis de organele fiscale ale autorităţilor locale;

* procesul-verbal de identificare a imobilului;

* documentaţia cadastrală, cu alocare număr cadastral pe flux întrerupt.

Se înscriu în cartea funciară atât actele autentice, cât şi certificatele de moştenitor sau actele de partaj întocmite pe baza posesiei exercitate de către dispunător sau autorul succesiunii sub nume de proprietar.

În scopul dezbaterii succesiunilor în cadrul lucrărilor de înregistrare sistematică, ulterior deschiderii noilor cărţi funciare pe numele defuncţilor, primăriile vor sesiza Camerele notarilor publici în a căror rază teritorială defuncţii şi-au avut ultimul domiciliu.

După eliberarea certificatului de moştenitor, acesta împreună cu documentul contabil emis de către notarul public instrumentator, constând în factura fiscală privind onorariul notarial, se înaintează OCPI în a cărui rază teritorială se află imobilele care fac obiectul Programului în vederea înscrierii în cartea funciară (PNCCF). O copie a acestor documente se înaintează de către notarul public instrumentator camerei din care face parte.

Certificatele de moştenitor întocmite în aplicarea dispoziţiilor prezentului protocol vor purta menţiunea că sunt eliberate la cererea primăriei, în cadrul PNCCF şi se intabulează din oficiu.

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 8/noiembrie-decembrie 2024

Revista Arena Constructiilor noiembrie-decembrie 2024

Sus