Oferte locuri de munca top

PNIIUS: 170 de proiecte au fost depuse pentru construirea de spitale

170 de proiecte pentru construirea de spitale vor fi analizate de către Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene în vederea acordării de finanțare.

În cadrul apelurilor lansate pentru finanțarea infrastructurii de sănătate, prin Programul Național pentru Investiții în Infrastructura Unităților Spitalicești (PNIIUS) au fost depuse pentru finanțare 172 de proiecte, dintre care două au fost retrase.

Urmează finalizarea procesului de evaluare și aprobarea prin Hotărâre de Guvern a proiectelor ce vor fi finanțate.

Acordarea finanțării se va realiza prin încheierea de contracte de finanțare multianuale între Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene și beneficiari, pe o perioadă de maximum 5 ani, în limita creditelor de angajament aprobate anual cu această destinație.

Bugetul alocat acestui program este de peste 13 miliarde lei.

Potrivit reprezentanților Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene:

* 68 de proiecte au fost depuse pentru spitale orășenești și municipale / municipale de urgență, unde alocarea este de 2,1 miliarde lei.

* 82 de proiecte au fost depuse pentru spitalele județene / județene de urgență, spitalele de specialitate, spitalele clinice și clinice de urgență, unde bugetul este de 7,3 miliarde lei

* 19 proiecte au fost depuse pentru unități sanitare finanțate prin proiecte derulate prin POIM 2014-2020 și prin Programul Operațional Regional 2014-2020, declarate nefinalizate la sfârșitul anului 2023 și care nu sunt etapizate prin programele aferente perioadei de programare 2021-2027 sau finanțate prin PNRR. În acest caz, alocarea bugetară este de 500 milioane lei.

* O singura cerere a fost depusă pentru unități sanitare publice aprobate pentru finanțare prin PNRR (componenta 12 – Sănătate), coordonate de Ministerul Sănătății, a căror alocare financiară a fost ajustată în urma recalculării prevăzute de Regulamentul UE privind MRR.

Ghidul de finanțare PNIIUS are trei tipuri de apel:

* Tip A competitiv pentru investiții în infrastructura spitalelor orășenești și municipale/municipale de urgență;

* Tip B competitiv, pentru unități sanitare finanțate prin proiecte derulate prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014-2020 și prin Programul Operațional Regional 2014-2020, care au fost declarate nefuncționale/nefinalizate la data de 31.12.2023 și care nu sunt etapizate prin programele aferente perioadei de programare 2021-2027 sau finanțate prin Planul Național de Redresare și Reziliență;

* Tip C – cu depunere continuă.

Perioada de implementare a activităților proiectului nu va depăși 5 ani de la data aprobării listei de proiecte prin hotărâre de Guvern, pentru proiectele de tip A.

Pentru proiectele din cadrul apelului de tip B, perioada de implementare nu va depăși 31 decembrie 2026.

Acțiuni sprijinite în ghidul de finanțare al programului:

* realizarea de construcții noi sau extinderea și dotarea acestora

* lucrări de modernizare sau reabilitare la construcții existente și dotarea acestora

* extindere la construcțiile existente, inclusiv lucrări de conectare la clădiri existente și dotare;

* lucrări și dotări pentru digitalizare și tranziție verde.

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 8/noiembrie-decembrie 2024

Revista Arena Constructiilor noiembrie-decembrie 2024

Sus