Construcții Erbașu continuă lucrările de edificare a Spitalului de Boli Infecțioase și Pneumologie Oradea, fiind executate până acum aproximativ 90.000 mc de terasamente.
Astfel, lucrările de epuismente și terasamente necesare pentru execuția corpurilor de clădire au fost realizate în proporție de 95%.
De asemenea, au fost finalizate lucrările de sprijinire și protecție a malurilor, prin torcretarea taluzurilor și execuția celor 184 de piloți forați, cu adâncimi cuprinse între 10 și 12 metri, alături de grinda de coronament aferentă acestora.
În paralel, betonul de egalizare a fost turnat pe o suprafață de aproximativ 13.500 mp, din totalul de 15.000 mp, ajungând astfel la un progres de 90%.
Totodată, a fost finalizat primul canal tehnic de sub radier, iar pentru celelalte două canale s-au realizat lucrările de hidroizolație, armare și turnarea radierelor, urmând execuția pereților.
În continuare, se lucrează la execuția hidroizolației radierului pentru corpurile C1, C2 și C3, precum și la cofrarea și armarea acestuia.
Spitalul este construit pe un teren cu suprafața de 2,7 hectare.
Principalele caracteristici ale spitalului includ un complex format din patru corpuri interconectate, fiecare având înălțimi diferite (corp A – S+P+4 etaje, corp B – S+P+2 etaj tehnic, corpuri C și D – S+P+1 etaj tehnic parțial).
Viitorul spital va avea suprafața construită desfășurată de 49.602 mp.
Va beneficia de o capacitate de 299-326 paturi, inclusiv 20 pentru spitalizarea de zi și 11 pentru terapie intensive.
Unitatea va fi dotată cu tehnologie de ultimă generație, va integra soluții avansate pentru monitorizarea pacienților și reducerea timpilor de așteptare.
Clădirea va include un compartiment de urgențe pentru boli infecțioase, pneumoftiziologie și TBC, fiind proiectat modular pentru a se adapta rapid nevoilor comunității.
Facilitățile includ un bloc operator, dispensar TBC, servicii de imagistică, săli de conferințe și spații educaționale.
Proiectul este finanțat în mare parte prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), Componenta C12, în valoare totală de 672,47 milioane de lei, din care 95% reprezintă finanțarea eligibilă prin PNRR, iar 5% contribuția municipalității.
Beneficiarul proiectului este Primăria Oradea și Spitalul Clinic Județean de Urgență Bihor, prin fonduri PNRR alocate de Ministerul Sănătății.
Spitalul este construit de asocierea Construcții Erbașu (lider), Cubicon Invest, Mansart Corporate și Professional Tech Construct Design (PTCD).
Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 8/noiembrie-decembrie 2024