Autoritățile contractante au dreptul să excludă din licitațiile publice companiile care au comis abateri profesionale grave ce le pun în discuție integritatea.
Este vorba despre companiile care în trecut au derulat cu întârziere contractele sau serviciile prestate au avut probleme de calitate, după cum ne-au comunicat reprezentanții Consiliului Concurenței.
Noțiunea de „abatere profesională gravă” include şi încălcarea regulilor de concurență de tip cartel care vizează trucarea licitațiilor.
Cu toate acestea, Agenţia Naţională pentru Achiziţii Publice, abilitată cu elaborarea politicii și legislației în domeniu, a instituit și posibilitatea reabilitării, iar compania care se află în situația de excludere de la procedura de atribuire poate furniza autorității contractante dovezi prin care să-şi demonstreze credibilitatea.
În acest context, autoritatea de concurență împreună cu Agenția Națională pentru Achiziții Publice au emis o opinie comună, cu scopul de a clarifica modalitățile prin care o companie își poate demonstra credibilitatea, pentru a nu fi exclusă în viitor de la licitații.
De asemenea, a fost publicată și lista companiilor care au fost implicate în practici anticoncurențiale de tip cartel care vizează trucarea licitațiilor publice, obiectivul fiind de a sprijini autoritățile contractante în procesul de evaluare specific din cadrul procedurilor de atribuire pe care acestea le organizează.
Autoritatea contractantă poate limita accesul la licitații prin factorii de evaluare
În cazul organizării unei licitații publice, autoritatea contractantă decide condițiile/regulile de participare la procedura de atribuire, respectând legislaţia din domeniul achiziţiilor publice.
Dacă o companie consideră că procedura a încălcat prevederile legale în domeniu, are la dispoziţie căile de atac prevăzute de Legea nr. 101/2016 .
Astfel, reprezentanții Consiliului Concurenței ne-au transmis că autoritățile contractante, conform obiectivelor urmărite, pot introduce, spre exemplu, printre factorii de evaluare cerințe privind utilizarea de materiale sustenabile pentru construcții, folosirea de echipamente și utilaje cu emisii de dioxid de carbon reduse sau zero emisii ori angajarea de forță de muncă din categorii sociale vulnerabile, pentru a impulsiona piaţa de profil să utilizeze tehnologii sau produse inovative și să implementeze măsuri de incluziune socială.
În acest context, este relevant dacă cerințele respective sunt prevăzute drept criterii de evaluare obligatorii sau doar punctate suplimentar în scopul promovării progresului tehnic, inovării și calității.
„Autoritatea de concurență nu poate interveni în modul în care autoritatea contractantă își organizează procedurile de atribuire conform cerințelor proprii, atât timp cât stabilirea acestor cerințe nu restricționează participarea concurențială la licitație”, ne-au mai transmis reprezentanții Consiliului Concurenței.
Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 8/noiembrie-decembrie 2024