Nu mai puțin de 22.232 de angajați au fost afectați anul trecut de concedierile colective ale companiilor din țara noastră.
Inspectoratele teritoriale de muncă au primit 209 notificări privind decizii de concediere colectivă pe parcursul anului trecut, potrivit datelor comunicate de Inspecția Muncii.
„Angajatorii care intenționează să efectueze concedieri colective au obligația să comunice o copie a notificării către inspectoratul teritorial de muncă și agenția teritorială de ocupare a forței de muncă, la aceeași dată la care aceasta este transmisă sindicatelor sau reprezentanților salariaților”, a declarat Mihai Nicolae Ucă, inspector general de stat adjunct.
De asemenea, Inspecția Muncii subliniază că angajatorii sunt obligați să notifice aceste instituții cu cel puțin 30 de zile înainte de emiterea deciziilor de concediere, conform Codului Muncii. În cazul în care această procedură nu este respectată, concedierea este considerată nulă absolut.
Ce reprezintă concedierile colective?
Conform legislației UE, concedierea colectivă se referă la situațiile în care un angajator renunță la un număr semnificativ de angajați într-o perioadă determinată.
Pragurile minime stabilite sunt:
* Minimum 10 angajați dintr-un total de 20-100, în decurs de 30 de zile;
* Minimum 10% din personalul unei companii cu 100-300 de angajați, în decurs de 30 de zile;
* Minimum 30 de angajați pentru companiile cu peste 300 de angajați, în aceeași perioadă.
Aceste standarde sunt aplicate uniform în statele membre, dar unele țări pot adopta norme mai stricte pentru protecția angajaților.
Înainte de luarea deciziei finale, angajatorii care vor să își restructureze companiile sunt obligați să îi consulte pe reprezentanții angajaților.
Aceștia trebuie să fie informați în scris despre motivele concedierilor, numărul angajaților vizați, perioada de implementare și criteriile de selecție.
Angajatorii trebuie să trimită o notificare scrisă către autoritățile competente, menționând detaliile concedierilor.
Concedierile nu pot intra în vigoare mai devreme de 30 de zile de la această notificare, pentru a permite găsirea unor soluții de protecție a angajaților. În unele cazuri, acest termen poate fi extins la 60 de zile.
Potrivit Directivei 98/59/CE privind apropierea legislațiilor statelor membre referitoare la concedierile colective, CJUE nu impune angajatorilor obligativitatea de a informa și consulta individual lucrătorii vizați de concedierea colectivă, în situația în care aceștia nu au desemnat reprezentanți. Mai mult, Directiva nu prevede că lucrătorii sunt obligați să își desemneze reprezentanți în această situație.
Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 8/noiembrie-decembrie 2024