Primăria Capitalei se confruntă cu o nouă reducere drastică a fondurilor prin bugetul propus de Guvern. Conform primarului general Nicușor Dan, bugetul municipalității va fi redus cu 1 miliard de lei, după ce și în 2024 s-a confruntat cu o scădere de 1,2 miliarde lei.
Nicușor Dan a criticat modul în care Guvernul împarte fondurile colectate din București. Potrivit acestuia, în 2023 Primăria Generală a primit 6,2 miliarde de lei din impozitele și taxele bucureștenilor, în 2024 suma a scăzut la 5 miliarde, iar în 2025 ar urma să fie de doar 4 miliarde.
În condițiile în care anul trecut doar subvențiile pentru transport public și termoficare au fost de 2,6 miliarde lei, noul buget ar lăsa Primăria Capitalei fără bani pentru investiții. Vor putea fi plătite doar subvențiile și câteva cheltuieli curente, dar nimic pentru dezvoltare, a declarat edilul Capitalei.
Primăriile de sector primesc de cinci ori mai mulți bani
Un alt aspect criticat de Nicușor Dan este distribuția fondurilor între Primăria Generală și primăriile de sector. Dacă în 2024 sectoarele au primit de trei ori mai mulți bani decât Primăria Capitalei, în 2025 raportul ar urma să fie de cinci ori mai mare.
„Din cele 10 miliarde de lei colectate din impozitul pe venit în București, Primăria Generală va primi 3,8 miliarde, în timp ce sectoarele vor primi 4,8 miliarde. Dacă adăugăm și cele 3 miliarde din taxe și impozite locale care merg direct la sectoare, raportul devine unul de 1,5 miliarde la 8 miliarde de lei. Adică primăriile de sector primesc de peste cinci ori mai mult decât Primăria Capitalei, deși aceasta are atribuții mult mai mari: transport public, termoficare, spitale, infrastructură”, a explicat primarul.
Referendumul bucureștenilor, ignorat
Edilul a reamintit că, în urmă cu două luni, bucureștenii au votat într-un referendum ca împărțirea bugetului să fie decisă de Consiliul General, nu de Parlament. Cu toate acestea, proiectul de buget a ignorat această voință a bucureștenilor, spune Nicușor Dan.
„Solicit parlamentarilor de bună-credință, în special celor din București, să susțină un amendament în acest sens. Iar dacă nici acest lucru nu se întâmplă, cer tot parlamentarilor de bună credință să atace legea bugetului la Curtea Constituțională”, a declarat Nicușor Dan, menționând că deciziile CCR din 2012 și 2019 stabilesc că voința exprimată prin referendum este obligatorie.
Primarul a avertizat că, în lipsa unei schimbări, anul viitor va fi și mai dificil pentru Capitală decât 2024. „Nici 2024 nu a fost un an prea bun. Norocul nostru a fost că în 2023 am cheltuit niște bani pe proiecte europene care ne-au fost rambursați abia în 2024, Dar nu suntem în aceeași situație în 2025, pentru că majoritatea fondurilor bani proiectelor pe fonduri europene au fost deja decontați în 2024. Prima mea speranță este în parlament, și, ulterior, la Curtea Constituțională”, a explicat el.
Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 8/noiembrie-decembrie 2024